Magazin24

Full fart i caféet – Två Skator har öppnat

Lokalt näringsliv · Publicerad 2 juni, 2012 kl. 16:21

Solen gassar och doften från syrénbuskarna hänger i luften ute i trädgården till det gamla huset på Ahllöfsgatan 14. Hela tiden strömmar det in gäster som vill testa på Arbogas senaste café för även om Café Två Skator är nyast har de ändå en gammaldags och hemtrevlig miljö. Tanken var att det skulle kännas som att gästerna kom hem till sin farmor eller mormor och den känslan har de verkligen lyckats med att få fram. Inne i caféet doftar det härligt från nybakat fikabröd. Det finns mat för den som är hungrig och glass eller bakelser för den som är sugen på en eftermiddagsfika. Allt fika är hembakat av konditorn Linda Morén. Helena Sundqvist skär upp godsaker. Blev det som ni hade tänkt er? – Vi trodde att det skulle bli så att Linda bakade och jag och Helen skulle skrota runt och ta hand om resten men så blev det inte riktigt berättar Helena Sundqvist som äger caféet tillsammans med Helen Segerstedt. I stället har tjejerna anställt sju personer till som gör allt ifrån att plocka disk och diska till att baka matmuffins och serva gäster i kassan. "Vi skrattade och grät om vartannat" Premiärdagen den 18 maj blev en succé då flera hundra gäster kom för att se det nya caféet och önska ägarna lycka till. – Vi skrattade och grät om vartannat minns Helena. – Vi fick så mycket kärlek av våra gäster så mycket kramar blommor och lyckoönskningar. Det blev så starkt att vi storgrät mellan varven berättar Helen som tidigare drev Hjälmare Kanalcafé ute vid Hjälmare Docka. – Det kom mellan 350 och 400 personer både gamla stammisar och nya gäster säger Helena. Som en oas mitt i staden Till det stora gamla huset hör en mysig trädgård där tjejerna har ställt ut ett tiotal bord med flera parasoller. I trädgården finns även ett tält där gästerna kan sitta om det regnar eller om de bara vill smita undan från solen. Det känns som att jag befinner mig i en oas mitt i staden. – Och det är ju så smidigt att komma hit. Om man till exempel har svårt att gå eller inte har någon bil kan man bara tassa in här och sitta ner i trädgården och få den här lantliga miljön mitt i staden säger Helen. Hon berättar att de tycker att det är roligt att det är flera generationer som har en anknytning till huset. – Det har varit så mycket olika verksamheter i huset. Folk har jobbat här varit här gått på öppna förskolan och fritids här berättar Helen. Närproducerade produkter Caféet använder sig av flera närproducerade produkter. De grillade kycklingarna kommer från Coop Konsum grönsakerna från grönsaksvagnen på torget och matbrödet kommer från Hå-Ges. – Mjölet vi använder kommer från Kullens kvarn i Glanshammar. Det är helt fantastiskt säger Helen. Flera planer på gång Tjejerna har fortfarande en del planer på förändringar och förbättringar. Taket byts ut skyltar ska sättas upp och till hösten ska övervåningen renoveras så att ännu fler gäster får plats. – Vi har tänkt dra i gång i september-oktober säger Helena.

Rekordår för Medåkers marknad

Medåker MEDÅKER Den 28 augusti anordnas den 24:e upplagan av Medåkers marknad. Och årets marknad beräknas att slå tidigare rekord.

Kraftsamlar för att b­ygga ny Södrastuga

Fotboll FOTBOLL Den förra klubbstugan förstördes i en a­nlagd brand. Nu kraftsamlar Arboga Södra för att bygga en ny. Klubben hoppas att den nya stugan står redo när säsongen 2017 kickar...

Berne, 72 år: ”Så länge jag lever så kör jag”

Motorsport I sina tidiga tonår besökte 72-årige Berne Malmkvist sitt första lopp i Röforsbacken, 60 år senare är han fortfarande aktiv som förare av sidvagnsmotorcross.

Toppdomare lever sin dröm i Köping

Fotboll FOTBOLL Enzo Vesprini har dömt proffsfotboll i Italien. Men hans stora dröm har varit att flytta till Sverige. Nu njuter han av livet i Köping.

Två bilar brann i Hallstahammar i natt

Hallstahammar Bränderna kan ha varit anlagda.