Magazin24

Håll koll på rötmånaden

Västra Mälardalen · Publicerad 26 juli, 2012 kl. 16:30

Vi besökte Willys i Köping för att se vad de hade att säga om de stundande rötmånaderstiderna. Enligt Fredrik Anderson som jobbar i affären behöver personalen inte förbereda sig på något annat sätt nu än vad man gör resten av året. – Vi har rutiner som gör att allt fungerar oavsett vilken temperatur som är utomhus berättar han. En medarbetare till Fredrik inflikar att temperaturen för charken och mejeriet ligger mycket under den minimigräns som finns för att maten ska hållas fräsch och att de varje vecka kontrollerar att allt har rätt temperatur. Har ni något tips om vad man bör tänka på den här tiden? – Det är väl de gamla klassiska tipsen i så fall att tänka till extra och se till att hålla allt vid rätt temperatur. Var extra rädd om fisk som är särskilt känsligt tipsar Fredrik. Även livsmedelsverket uppmärksammar rötmånaden och skriver i ett pressmeddelande att det redan nu råder "rötmånadsväder" i stora delar av landet. De varnar för att man inte ska haka upp sig på exakta datum för rötmånadsperioden utan att man i stället ska hålla koll på vädret för att avgöra hur stor risk det är att maten blir dålig. – Rötmånaden kan ses som en påminnelse om vad som egentligen alltid gäller när man förvarar och hanterar mat. Varma och fuktiga sommardagar är naturligtvis en utmaning eftersom bakterier och mögel trivs som allra bäst då säger Mats Lindblad mikrobiolog vid Livsmedelsverket i pressmeddelandet. Livsmedelsverket listar några tips som man kan följa för att minimera risken för skämd mat. Tänk på det här när du handlar mat: • Det kan bli mycket varmt i bilen under varma sommardagar. Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen. Tänk på det här när du kommer hem: • Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
 • Kontrollera ditt kylskåp lagom temperatur i kylen är + 4-5 grader. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
 • Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
 • Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta!





Barn lekte – hittade gevär

Kungsör Oväntade upptäckten vid vattnet.

VM:s tunga bortahelg – två förluster

Innebandy Göteborg blev för svåra.

Köping HC nollade på hemmaplan – igen

Ishockey Svackan fortsätter.

KLART: Kolsva avancerar till fyran

Fotboll Klubben vann serien.

Fjärde raka förlusten för Köping

Bowling Tung nollpoängare för hemmalaget.

Köping tappade tremålsledning i länsderbyt

Tung förlust för IBK Köping när Västerås nätade nio kassar på raken.

Larm: Brand i Arboga

Vid 09:50-tiden inkom larmet.

Bekräftat: Mauler klar för ny match

Han blir Medåkersonens nästa motståndare.

Köpingssonen frisk – nätade dubbelt i krossen

Tillbaka snabbt efter nackskadan. Då var Simon Jansson i målform.

Maskerad man med vapen rånade restaurang i Arboga

En man med rånarluva hotade personalen och fick med sig kontanter.

IFK-stjärnan dominerar – men framtiden är oviss

Tomas Wallgren om den kniviga situationen.

KLART: MDFF klarar kontraktet

Köpingslaget blir kvar i trean.

Al-Mosawys dubbel frälste MDFF

Den reslige forwarden var stekhet när Köpingslaget knep viktig trepoängare.

Tung avslutning på säsongen för Forsby

Hässelby blev för starka.

Nu brinner OS-elden i Arboga

Gäddgårdsskolans traditionella dag är här.

Har du fått nya grannar?

Undrar du vad nya grannen fick ge för huset? Magazin24 listar några av de senaste lagfarterna inom KAK.

Polisen stoppade rattfyllerist

Vinglande bildfärd på E18.

Man gripen för dråpförsök

En 37-årig man körde på en man i 30-årsåldern i samband med bråk.