Publicerad: augusti 22, 2012 kl 09:32

Stenugnsbageri öppnar i Gamla stan

Biodynamiskt odlat vete som får malas till ett mjöl utan tillsatser. Mjölet får sedan ligga tillsammans med vatten och lite äpple för att bilda grunden till surdegen. Brödet ska sedan bakas i stenugn. – Som det bakades förr du får rätt skorpa rätt saftighet och ett bröd som är bra för din kropp förklarar Nicolai Vrbanc delägare i Skeppshandelns Stenugnsbageri. Låt oss vrida tillbaka klockan. Nicolai hade tidigare haft ett stenugnsbageri i Oslo som levererade till den norska huvudstadens stjärnkrogar. Nicolai flyttade sedan hem till Köping och idéen om ett stenugnsbageri i Köping grodde fram tillsammans med Markus Johannisson. Sedan början av året har arbetet pågått med att bygga om den gamla livsmedelsbutiken till ett bageri. Ett arbete som tagit mycket tid i anspråk och snart är de framme vid målet. På tisdag slår bageriet upp portarna på Östra Långgatan i Köping. Nicolai visar bageriets logotyp ”fågeln” som tagit fram av en grafisk designer som är bekant till Nicolai Vbranc. – Fågeln finns med hela vägen. Från fältet där vetet odlas till serveringen säger Nicolai och pekar ut mot gatan där bageriet kommer ha sin uteservering med inspiration från europeiska huvudstäder. Delat ansvar bakom disken Nicolai kommer i huvudsak arbeta med serveringen på bageriet. Kaffet kommer levereras av rosteriet Johan&Nyström och allt bröd det vill säga smörgåsar och kaffebröd kommer bakas i stenugnen. Bakom serveringsdisken står dörren öppen in till bageriet där den andre delägaren Markus Johannisson kommer husera. Markus har varit verksam inom branschen i 23 år på flera bagerier i Köping och Västerås och har sett trenden att det ska gå fort med färdiga mjölmixer som blandas med jäst och vatten och kanske lite surdeg. – Jag har alltid varit allergisk mot mixer och vill gå tillbaka och baka på riktigt då det tar längre tid att baka och att brödet blir hälsosammare då man bevarar magnesium och zink. Tillbaka till hantverket det ligger varmt om hjärtat förklarar Markus. I dagarna börjar Markus sätta de första surdegarna en ”startsur” för att kunna baka bröd till köpingsborna på tisdag. – Degen blir som ett skötebarn som jag får mata och underhålla för att få en levande surdeg säger Markus. – Vi kommer sätta surdegar på olika sätt på vete råg russin äpple för att få olika karaktärer på brödet. Nu väntar stenugnen på att fyllas med surdegar och köpingsbornas magar på att fyllas med stenugnsbakat bröd.



Magazin24.se
webben@magazin24.se
0221-209 10

Våra regler för kommentarer:
- Kommentera i vänlig och civiliserad ton.
- Håll dig till ämnet

...och detta är förbjudet:
- Att med detaljer eller ord kränka anhöriga eller berörda personer.
- Kommentarer om etnisk tillhörighet, sexuell läggning, kön, politisk tillhörighet eller religion om det saknar betydelse i själva sammanhanget.
- Svordomar eller liknande obscena ord.
- Inlägg som avviker från ämnet.
- Trams, obegripligheter och nonsens.
- Hot, trakasserier, lögner, skvaller, personangrepp eller ärekränkande inlägg.
- Uppmanande till brott eller inlägg som bryter mot Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL 1991:1469).
- Att försöka dölja sin identitet - för redaktionen - med anonyma mejl- och internettjänster.

Kommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med den så kallade BBS-lagen, Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (1998:112).
Det innebär att den som skriver kommentaren är personligen ansvarig för innehållet i kommentaren och kan ställas inför rätta.
Redaktionen granskar och tar vid behov bort inlägg som bryter mot lagen (1998:112) och de uppsatta kommentarsreglerna.
Kommentarsfunktionen följer också tidningens pressetiska hållning.

Användare som upprepade gånger bryter mot reglerna kommer att stängas av.