Okategoriserade
09:07 | 30 augusti 2015

Rolf Wikström – blueskungen

Svensk blues när den är som bäst.

Sista konserten på Jazzens Museum för året. Rolf Wikström slår sig ner på stolen framför mikrofonen, tar gitarren och börjar sjunga ”Dina ögons språk”. Lite lustigt att börja en konsert med orden ”Roffe, det är dags för dig att gå”. Kanske ett utslag av den humor och självdistans som går som en röd tråd i mellansnacket mellan låtarna.

Längtan, kärlek, lögner, svek och död är en annan tråd. Från ”En helvetes vacker kvinna” till ”Jag tror du ljuger nu”. Avslutningen ”Som vattnet flyter i floden” inleds med orden ”Min farsa dog i cancer”. På något sätt lyckas Rolf Wikström ändå balansera det mörka med en durkänsla.

Plötsliga och förmodligen spontana (av de glatt förvånade blickarna mellan musikerna i bandet att döma) gitarrsoloinslag, vid ett tillfälle i en avslutning som lät som glad country.

Småpratet mellan låtarna fick publiken att både le och gapskratta, och till slut hylla Wikström med stående ovationer. Men då hade Rolf Wikström och hans band redan gett två extranummer utan att ha gått av scenen, så de tackade för sig.

Trion som kompade hade oerhört bra koll på Rolf Wikström hela tiden, och följde honom perfekt även i hans utsvävningar från notbilden. Max Lorentz var suverän på klaviatur och publiken fick även njuta av hans basröst i stämsång i några av låtarna. Peder Sundahl på trummor briljerade i flera härliga trumsolon. Och basisten Tommy Cassemar såg ut att vara i ett närmast meditativt tillstånd under större delen av kvällen. Kanske för att kunna förmedla den känsla som kännetecknade hela konserten.

Tack för en fin musiksäsong på Jazzens Museum. Vi ses nästa sommar.

Ewa Nilsson

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-