Publicerad tor 26 Jul, 2012 kl 21:50

Arboga ska bli fredens stad

När jag står i den gamla industriverkstaden Asoma i Arboga funderar jag om de kommer att hinna klart på tre veckor. Skenet från svetsarna och ljudet från sågarna gör att jag funderar på om inte industrin har vaknat till liv igen. Men det här handlar om något annat. Här genomgår gamla krigsmaterial en metamorfos och blir olika symboler för fred. I söndags anlände de första konstnärerna till Arboga och nu är nästan alla 15 här och arbetet är i full gång. De har endast tre veckor på sig att skapa de fredsmonument som de har skissat på och de har olika krigsmaterial att använda sig av. – De sista från Kina kom i tisdags och det saknas bara en engelsman i nuläget säger Håkan Sterner som är projektledare i Peace Monuments of War Material. – Konstnärerna kommer från England Tyskland Holland Sverige Kina och Rumänien. De är handplockade av Richard för att de kan leverera på tre veckor. De måste vara skickliga hantverkare förutom konstnärer. Det är det första kriteriet och det var en kö av konstnärer som ville komma hit men vi kunde bara ta hit 15. Jag är imponerad över att de ville komma hit och jag har pratat med flera av dem som säger att de är hedrade över att få inbjudan hit och att få arbeta med krigsmaterial på detta sätt eftersom det är ingen som har gjort detta tidigare. Vi är först i världen att göra detta symposium så det är unikt. Hur har det nu gått under de första dagarna? – Det har gott jättebra över förväntan. För det första visade det sig att de var otroligt imponerade utav vårt arrangemang här. De blev bra mottagna de fick bra bostäder och en anläggning som är super. Det finns nästan allt här. Allt var dukat och klart till dem. Vi har ett litet kök här bakom som vi lagar frukost och middag till konstnärerna och vi har allt material som de kan behöva. Om något saknas så försöker vi få fram det på något sätt. Sedan fann de varandra under välkomstpartyt som vi hade i måndags. Det var en kanonstart säger Håkan. Vad är det som har hänt under de här första dagarna? – De har kastat sig över materialet. Richard Brixel som är initiativtagare och konstnärlig ledare har fördelat allt material till alla. De har tidigare gjort egna skisser på hur de vill bygga fredsmonumenten och vad för material de vill ha. Richard har utgått från dem och delat ut vingar till de som behöver det och en cockpit till en annan och alla kastade sig direkt över materialet och började såga skära och plocka direkt. Vi som går här varje dag ser hur allt träder fram. – Jag är väldigt imponerad av en av konstnärerna som arbetar med en stor robot som ska bli en penna. Tänk dig associationen; att det skrivna ordet är bättre än krig och död. En annan arbetar med en rullstol som ska sitta på toppen av ett kanonrör och rullstolen är gjord av handeldvapen. En annan tar tag i en kanon och gjuter in den i cement för att representera att kanonen har fryst fast berättar Håkan. Eftersom att allt material har blivit tilldelat så har det inte varit några problem med att konstnärerna ska få det material de behöver. På torsdagen när Magazin24 besökte dem så var några på skroten för att hämta lite mer material som behövs. Det finns många volontärer som är på plats för att hjälpa konstnärerna. Förutom att skapa fredsmonument är det även ett stort socialt program för konstnärerna. – De har även kommit hit för att träffa varandra och därför är det viktigt att vi arrangerar olika saker för dem. Till exempel äter vi middag i rådhuset träffar lokala konstnärer eller spelar fotboll. Sedan avrundar vi allting den 10 augusti med en stor debatt där några utvalda konstnärer debatterar med folk från näringslivet och statliga organisationer. De ska tillsammans kommunicera hur konsten kan ha betydelse i en hållbar utveckling i samhället. Det ska bli intressant att se vad de kan komma fram till. Vårt mål är att skapa en permanent skulpturpark här där man kan diskutera fredsfrågor och framtiden. Vi ska erbjuda fredens stad här i Arboga säger Håkan. Anläggningen är öppen 24 timmar om dygnet för konstnärerna och många av dem är på plats nästan hela tiden för att arbeta med monumenten. – Stämningen är jättebra. Vi har lyckats välkomna dem bra och det leder till att konstnärerna sprider en fantastisk atmosfär här. De ska vara otroligt inspirerade för att detta ska fungera. Vi har skapat en bra inramning och en bra miljö för dem här och det har spridits till allihopa. Har ni mött något motstånd för att ni plockar isär gammalt krigsmaterial? – Jo det har vi men de har varit vänliga. MIG-planet har varit diskuterat. Det finns två plan i Sverige och vi har skänkt bort material som det andra planet saknat så att det blev komplett så nu finns det ett komplett plan i Sverige! Allt annat finns ju kvar men i en konstnärlig form säger Håkan. Den 11 och 12 augusti är det öppethus och monumenten kommer att finnas på Asoma fram till året är slut. Det går även att boka en guidad tur innan den 11 augusti. Mer information hittar ni här http://www.peacemonuments.se/sv. Magazin24 kommer att göra flera besök hos konstnärerna så att ni får följa arbetet. I morgon fredag kan ni läsa om en av konstnärerna. Xu Zhenglong som arbetar med sin ”penna”


Magazin24.se
webben@magazin24.se

Våra regler för kommentarer:
- Kommentera i vänlig och civiliserad ton.
- Håll dig till ämnet

Användare som upprepade gånger bryter mot reglerna kommer att stängas av.
- Du har juridiskt ansvar för dina kommentarer på Facebook.