Publicerad fre 3 Aug, 2012 kl 07:03

Från Posten till smedjan

Han är uppväxt i en konstnärsfamilj men det tog 45 år innan han fick för sig att sluta på sitt dåvarande jobb på posten och han sadlade om till att bli konstsmed. Han har en syster och en bror som är konstnärer och hans föräldrar Tage Nilsson och Maud Ekstrand Nilsson bodde utanför Arboga där Pablo växte upp. Han flyttade ifrån Arboga när han var 17 år (han bodde i Arboga igen när han var 20 år men flyttade när han var 24 år) men nu är han tillbaka och han har i helgen vernissage på Galleriet i Arboga bibliotek. – Jag har varit diversearbetare men 2003 valde jag att hoppa på en kurs för att bli konstsmed och sedan dess har jag haft en egen smedja säger Pablo. Han driver en egen konstsmedja i Linköping Smedja Järnek och han ingår i formgivarkollektivet Sandbäcksgatan 2A. Han har utnämnts till ”Årets gesäll” och ”Årets originellaste gesäll”. Vad menas med att du är konstsmed? – Jag tar alla jobb som jag kan få men de ska helst vara inom konstsmide. Vanliga smeder är så kallade byggsmeder som svetsar på en smidesverkstad. Jag försöker försöka bruksföremålen och göra dem vackra. Oftast är det grindar eller dylikt som förskönar. Vilka material arbetar du med? – Koppar mässing brons med olika stål med huvudsakligen järn. Det är ett fantastiskt material att jobba med. Det är beroende framkallande. Nu när jag har hållit på med detta i ungefär åtta år känner jag fortfarande hur roligt det är. Järn är något speciellt för många och även för mig. Jag har en öppen verksamhet när jag jobbar där alla får komma in och titta. Det är viktigt för mig och många börjar då prata om stålet och lukterna som de känner igen. Hur känns det att ställa ut i Arboga? Det känns bra. Det är väl inte så att jag känner mig som en hemvändare men det är glädjefyllt och det ska bli kul att visa gamla kompisarna vad jag håller på med avslutar Pablo. Det är vernissage på Galleriet på biblioteket på lördag klockan 13-15 och utställningen pågår till 18 augusti. Privat foto.


Magazin24.se
webben@magazin24.se

Våra regler för kommentarer:
- Kommentera i vänlig och civiliserad ton.
- Håll dig till ämnet

Användare som upprepade gånger bryter mot reglerna kommer att stängas av.
- Du har juridiskt ansvar för dina kommentarer på Facebook.