surahammar
18:53 | 14 februari 2016

Döms för urkundsbrott – hade falskt ID vid asylansökan

Visade upp falska id-handlingar hos myndighet.

En man som nu bor i Surahammar ansökte om asyl hos Migrationsverket i augusti 2013 och lämnade in ett ID-kort. I februari 2014 legitimerade han sig med ett körkort.

När Migrationsverket genomförde en äkthetsgranskning av identitetshandlingarna så kom de fram till att de var falska och polisanmälde händelserna som urkundsbrott.

I rätten förklarade mannen att id-kortet ordnade han under 1998 och att körkortet tog han 2011, men att han inte hade någon aning om att identitetshandlingarna var falska.
Han berättade i tingsrätten hur det gick till när han fick handlingarna, bland annat när han tog körkort och betalade en muta på cirka 3 000 svenska kronor till handläggaren, vilket är vanligt i hemlandet.

Tingsrätten bedömde både mannens vittnesmål i tingsrätten och bevisningen och dömde mannen till urkundsbrott.
Bland annat ansåg tingsrätten att det var osannolikt att myndigheterna i mannens hemland skulle utfärda falska identitetshandlingar 1998 och 2011.
Tingsrätten poängterade i domen att mannen skulle vara införstådd att allt inte gått rätt till med tanke på att han betalade en handläggare en muta.

Rätten var inte enig i beslutet. En nämndeman ansåg att mannen hade lämnat trovärdiga uppgifter att han inte alls haft ett uppsåt att använda en falsk id-handling.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-