Okategoriserade
16:30 | 26 juli 2012

Håll koll på rötmånaden

Vi besökte Willys i Köping för att se vad de hade att säga om de stundande rötmånaderstiderna. Enligt Fredrik Anderson som jobbar i affären behöver personalen inte förbereda sig på något annat sätt nu än vad man gör resten av året. – Vi har rutiner som gör att allt fungerar oavsett vilken temperatur som är utomhus berättar han. En medarbetare till Fredrik inflikar att temperaturen för charken och mejeriet ligger mycket under den minimigräns som finns för att maten ska hållas fräsch och att de varje vecka kontrollerar att allt har rätt temperatur. Har ni något tips om vad man bör tänka på den här tiden? – Det är väl de gamla klassiska tipsen i så fall att tänka till extra och se till att hålla allt vid rätt temperatur. Var extra rädd om fisk som är särskilt känsligt tipsar Fredrik. Även livsmedelsverket uppmärksammar rötmånaden och skriver i ett pressmeddelande att det redan nu råder ”rötmånadsväder” i stora delar av landet. De varnar för att man inte ska haka upp sig på exakta datum för rötmånadsperioden utan att man i stället ska hålla koll på vädret för att avgöra hur stor risk det är att maten blir dålig. – Rötmånaden kan ses som en påminnelse om vad som egentligen alltid gäller när man förvarar och hanterar mat. Varma och fuktiga sommardagar är naturligtvis en utmaning eftersom bakterier och mögel trivs som allra bäst då säger Mats Lindblad mikrobiolog vid Livsmedelsverket i pressmeddelandet. Livsmedelsverket listar några tips som man kan följa för att minimera risken för skämd mat. Tänk på det här när du handlar mat: • Det kan bli mycket varmt i bilen under varma sommardagar. Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen. Tänk på det här när du kommer hem: • Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
 • Kontrollera ditt kylskåp lagom temperatur i kylen är + 4-5 grader. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
 • Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
 • Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta!

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-