Publicerad: juli 26, 2012 kl 16:30

Håll koll på rötmånaden

Vi besökte Willys i Köping för att se vad de hade att säga om de stundande rötmånaderstiderna. Enligt Fredrik Anderson som jobbar i affären behöver personalen inte förbereda sig på något annat sätt nu än vad man gör resten av året. – Vi har rutiner som gör att allt fungerar oavsett vilken temperatur som är utomhus berättar han. En medarbetare till Fredrik inflikar att temperaturen för charken och mejeriet ligger mycket under den minimigräns som finns för att maten ska hållas fräsch och att de varje vecka kontrollerar att allt har rätt temperatur. Har ni något tips om vad man bör tänka på den här tiden? – Det är väl de gamla klassiska tipsen i så fall att tänka till extra och se till att hålla allt vid rätt temperatur. Var extra rädd om fisk som är särskilt känsligt tipsar Fredrik. Även livsmedelsverket uppmärksammar rötmånaden och skriver i ett pressmeddelande att det redan nu råder ”rötmånadsväder” i stora delar av landet. De varnar för att man inte ska haka upp sig på exakta datum för rötmånadsperioden utan att man i stället ska hålla koll på vädret för att avgöra hur stor risk det är att maten blir dålig. – Rötmånaden kan ses som en påminnelse om vad som egentligen alltid gäller när man förvarar och hanterar mat. Varma och fuktiga sommardagar är naturligtvis en utmaning eftersom bakterier och mögel trivs som allra bäst då säger Mats Lindblad mikrobiolog vid Livsmedelsverket i pressmeddelandet. Livsmedelsverket listar några tips som man kan följa för att minimera risken för skämd mat. Tänk på det här när du handlar mat: • Det kan bli mycket varmt i bilen under varma sommardagar. Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen. Tänk på det här när du kommer hem: • Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
 • Kontrollera ditt kylskåp lagom temperatur i kylen är + 4-5 grader. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
 • Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
 • Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta!


Magazin24.se
webben@magazin24.se
0221-209 10

Våra regler för kommentarer:
- Kommentera i vänlig och civiliserad ton.
- Håll dig till ämnet

...och detta är förbjudet:
- Att med detaljer eller ord kränka anhöriga eller berörda personer.
- Kommentarer om etnisk tillhörighet, sexuell läggning, kön, politisk tillhörighet eller religion om det saknar betydelse i själva sammanhanget.
- Svordomar eller liknande obscena ord.
- Inlägg som avviker från ämnet.
- Trams, obegripligheter och nonsens.
- Hot, trakasserier, lögner, skvaller, personangrepp eller ärekränkande inlägg.
- Uppmanande till brott eller inlägg som bryter mot Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL 1991:1469).
- Att försöka dölja sin identitet - för redaktionen - med anonyma mejl- och internettjänster.

Kommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med den så kallade BBS-lagen, Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (1998:112).
Det innebär att den som skriver kommentaren är personligen ansvarig för innehållet i kommentaren och kan ställas inför rätta.
Redaktionen granskar och tar vid behov bort inlägg som bryter mot lagen (1998:112) och de uppsatta kommentarsreglerna.
Kommentarsfunktionen följer också tidningens pressetiska hållning.

Användare som upprepade gånger bryter mot reglerna kommer att stängas av.