Insänt
06:23 | 20 september 2021

Insänt: Äntligen stod författaren i talarstolen igen!

Patrik Lundberg besökte Arboga bibliotek.

Författaren Patrik Lundberg. Foto: Birgit Johansson

På lördagen kunde ett antal arbogabor lyssna till en författarröst efter ett och ett halvt års coronatystnad . Det var författaren Patrik Lundberg bekant genom sin senaste bok Fjärisvägen. Han är 38 år gammal, adopterad från Syd Korea och framstående tidningskrönikör i tidningar och i ett omtyckt sommarprogram.

Hans bok Fjärilsrummet är den fjärde som han skrivit. Den är ett försök att visa hur politiska beslut alltid påverkar den enskilda människan. Mamma, Ingrid Birgitta Lundberg, född 1950, fick uppleva tiden runt 1950 när allt såg ljust ut och den ena reformen efter den andra inrättas
i det så kallade folkhemmet. Hon är helt inne med de socialdemokratiska idéerna, handlar i Konsum, försäkras i Folksam, köper villa och Volvo och allt rullar på. En skilsmässa ställer allt på ända och mamman använder all sin energi för att ge sina två barn allt som andra barn har. De får studera och uppnår en god framtid. Men själv är hon utarbetad och dör endas 67 år gammal. Patrik får oss att se hur politiska beslut om bidrag eller indraget sådant kan påverka hela livet för den enskilda människan. Mamma Birgittas liv blir till en historielektion där enskilda beslut framträder klart och tydligt.

Patrik har också ett sätt att berätta om hur det är att se annorlunda ut, hur alla frågar efter varifrån man kommer i stället för att intressera sig för vart man är på väg. Patriks första bok Gul utanpå kom ut 2013 och sedan dess kom ytterligare tre före Fjärilsrummet år 2020.

Vi åhörare kände oss verkligen nöjda med att få träffa en aktuell författare och lära känna hans personlighet. Bibliotekschefen Kajsa Fex Frits lovar att om ingenting sätter hinder i vägen kommer flera författare gästa biblioteket under hösten.

Birgit Johansson


Det här är en insänd artikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna.

Vill du skriva till vår insändarsida? Skicka din text till insant@magazin24.se. Max 3 600 tecken.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-