Insänt
12:00 | 18 september 2021

Insänt: Hemlig resa för PRO Kungsör den 15 september

Var är vi på väg?

Foto: Roffe Lindgren

Vi var 49 medlemmar som avreste från torget 07.15 med Götlunda Buss och Lasse Nilsson. Han körde mot Köping ut på E18 mot Örebro och sen till Mariestad. Där fick vi en liten rundtur i staden sen åkte vi ut till Torsö en av 22 000 öar i Vänern.

Bron dit är 973 meter och från slutet av 90-talet. Där mötte guiden Sofia Svensson upp och berättade om dagens program på fin västgötska. Vi åkte fram till Hembygdsgården där vi bjöds på kaffe och smörgås. På gården utanför visade Sofia upp ett kägelspel som man i byarna tävlade mot varandra. Det fanns ett litet museum med mycket gamla grejer som man kände igen. På ön finns mycket lärkträd som man byggde den berömda Torsösnipan av. Det finns många stigar och cykelvägar på ön och fina bad.

Vi åkte vidare till Brommö via Brommösundet där det går en linfärja över cirka 400 meter väl framme så anslöt guiden Berit Abrahamsson som på ett humoristiskt sätt beskrev ön som haft ett stort glasbruk med 400 anställda på 1800-talet fram till 1883 då det flyttades till bland annat Värmland. Man tillverkade glasrutor och även takpannor av glas. På ön finns det 5 bofasta och ön är bilfri. På sommaren är det många som cyklar och går runt på fina stigar. Birgit berättade om krutgummor och skrönor och hur svart det kan vara på vintern där ute.

Åter tillbaka på Torsö. Vid färgeläget finns en nybyggd restaurang Laxhall Hamnkrog där vi fick lunch som bestod av vänernabborre med mos och picklade grönsaker. Väldigt gott. Sofia kom in utklädd och sjöng och berättade om ”koffa” ett väsen som fanns på ön. Hon berättade även om ”torsövargar” och ”sotepinnar”.

Vi fortsatte sen till Fågelö kapell en liten fin träkyrka. Nu vände vi åter mot brofästet där Sofia klev av och vi tackade henne och dom andra som gjort det en fin dag med vackert väder. På hemvägen så stannade vi Laxå för glass och bensträckare vi var hemma 18.30 i Kungsör efter en trevlig och intressant dag.

Text: Roffe Lindgren


Det här är en insänd artikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna.

Vill du skriva till vår insändarsida? Skicka din text till insant@magazin24.se. Max 3 600 tecken.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-