Insänt
15:20 | 22 november 2021

Insänt: Lions Club Arboga firar 70 års-jubileum!

Jubileumsfesten gick av stapeln på Arbetareföreningen.

Den 1 december 1951 grundades Lionsklubben i Arboga vid stiftelsefesten på Stadskällaren – klädkod högtidsdräkt. År 1948 hade den amerikanska välgörenhetsorganisationen kommit till Sverige, och Arbogaklubben blev den 25:e i Sverige. Initiativtagare var källarmästaren Gustav Adolf Persson på Stadskällaren som också valdes till klubbens förste president. Redan vid de första sammanträdena bestämdes även att klubbens medlemmar skulle erbjuda skjuts från stadens ”försörjningshem” så att de äldre kunde besöka sina anhörigas gravar. Klubbens aktiviteter kom sedan slag i slag: exempelvis julgransplundring på Stora torget för barnen, slädpartier för de äldre, Lucialotteri och Luciafirandet som klubben 1953 övertog från Barnens Dag-föreningen och insamling av begagnade glasögon, något som optikern och Lionsmedlemmen Mathias Tillman startade 1962.

Lions spelade särskilt under 1960-,70- och 80-talen en viktig samhällsroll i Arboga med många arrangemang som engagerade Arbogaborna. Men så bestod också klubben av närmare 60 medlemmar, alla ”välrenommerade affärs- och yrkesmän” som det då hette i stadgarna. Men Lions Club Arboga har genom åren utvecklats till en jämställd och demokratisk förening med idag 26 medlemmar, varav 11 kvinnor. Idag måste man inte ”vara något” för att bli medlem i Lions, det räcker med att vara en schyst person, eller som det står i nuvarande
stadgar: ”Varje myndig person med gott anseende i sitt lokala samhälle och som förklarat sig villig att följa Lions Clubs Internationals syften och etik kan bli medlem.”

Vid jubileumsfesten på Arbetareföreningen den 20 november medverkade Old Fashioned Girls och Kjells kapell med Anna Jauring, Elin Jauring, Anna Ytterberg, Kjell Hedqvist, Tommy Ericsson och Bertil Hahre. Flera tal hölls, bl.a. av klubbens verklige nestor, Ingwar
Lindgren – ett hängivet Lion, tidigare bankdirektör, fotbollsdomare, distriktsguvernör (DG) i Lions och ordförande i klubbens idrottssektion. Till vänster om Ingwar på bilden bakom Berit Lindgren, ser vid nuvarande DG Lena Nyqvist och bakom henne tidigare DG Åke Nyqvist, båda från Lions Club Hallstahammar. Längst till höger på bild ytterligare en tidigare DG, Arvo Metzmaa, också han från Hallstahammar. Även tidigare DG Ulf Carlsson från Kungsör uppvaktade Arboga-klubben.

Den glada jubileumsfesten sporrar klubbens medlemmar att arbeta vidare för att göra Arboga till en bra kommun att bo och verka i och till att fortsätta samla in pengar till kultur- och ungdomsaktiviteter, och inte minst till behövande i kommunen, i Sverige och i världen. Lions Club Arboga behövs!

Hans Almgren, sekr. Lions Club Arboga


Det här är en insänd artikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna.

Vill du skriva till vår insändarsida? Skicka din text till insant@magazin24.se. Max 3 600 tecken.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-