Insänt
14:51 | 26 oktober 2021

Insänt: SPF-are från Arboga och Kungsör på resa till Bålsta och Skokloster

Resan gick av stapeln den 20 oktober.

Skoklosters slott.

Planenlig avfärd klockan 8 med Viby Buss mot besöksmålen via Kungsör och Köping. En och en halv timme senare parkerade Lena-Marie bussen uppe på hjässan till vägtunneln före Enköping. Vi var nu på Frösvi rastplats där vi bjöds på ”bussfika”, goda mackor och kaffe och det var uppehållsväder. Alla 28 deltagarna in i bussen igen, rätt snart svängde vi av E18 vid Bålstaskylten och navigerade oss fram till Åbergs museum inrymd i en före detta ladugård, byggd år 1885, nu en vacker konsthall.

Guiden Mats Åberg, son till Lasse.

Rätt omgående samlade vår guide Mats Åberg, son till Lasse, ihop oss och började med att berätta hur konsthallen är indelad: Serier, Konst, Disneysamlingen, Stig-Helmers rum, Tarzan kojan med egen djungel. Seriefiguren ”Yellow Kid” anses vara den första i hela världen i sitt slag, här visad på affischer, trycksaker, dockor. Därtill kan tilläggas att publiceringsåret är detsamma som byggnadsåret ovan. Disneyutställningen är en av världens främsta samlingar i form av leksaker, porslin, klockor, böcker mm allt i huvudsak från 1930-talet. Allteftersom Mats målande pratade om all konst och anekdoter kring figurer i samlingarna förflyttade sig gruppen minsta 100 m inne i konsthallen. Det räckte inte med ett varv utan de allra flesta tog ett antal åter-tittar.

Åbergs museum.

För tillfället pågår också Maria Fröhlich separatutställning ”Berättande i bild”, fantastiska bilder ur sin karriär som illustratör och serietecknare. I butiks-shopen uppenbarade sig Lasse ”him self”, han fick sätta sin autograf många gånger på diverse inköpta ting. Förmiddagen på Åbergs förflöt snabbt, det blev dags för lunch som smakade utmärkt. De som inte hade hunnit med Tarzan-kojan före lunchen kikade in kort där innan bussen var på väg mot Skokloster. Under bussfärden ut på halvön där Skoklosters slott ligger styrde vår chaufför skickligt undan, på den smala och slingriga vägen, för ”gula faran”, en mötande linjebuss.

Skoklosters slott

Som avtalat var vi framme klockan 14 vid barockslottets massiva och bastanta port, porten öppnade sig och ut steg Peter, en av våra två guider och välkomnade oss till det pampiga palatset. Skoklosters slott ägs sedan 1967 av svenska staten. Trehundra år tidigare var det nästan färdigställt efter några årtionden av byggande under den Svenska stormaktstiden på 1600-talet. Byggherre var fältmarskalken Carl Gustaf Wrangel. Sin betydande position ville han manifestera
med detta barockslott med fyra hörntorn och invändigt med breda trappor, överdådiga inredningar, vävda tapeter och stora porträttmålningar med mera. Allt detta till stor del bekostat genom adelns privilegium att utkräva skatt av undersåtar.

Våra guider visade oss runt i de fyra våningar höga palatset, så vi fick samtidigt en hel del motion på köpet. En trappa upp kom vi till Kungssalen med det svulstiga och brokigt färgglada strukturtaket från 1757 (i nutid skyddas rummen och dess inredning av gardiner som blockerar UV-ljuset från att gå hårt åt ytor och färger). Uppe på fjärde våningsplanet med betydligt lägre takhöjd finns skilda förströelserum och kanske de mest fascinerande rummet i ett av hörntornen, nämligen rustkammaren. Där finns en imponerande mängd ting, en stor vapensamling, musköter, värjor, harnesk mm från 1600-talet, cirka 50 000 föremål (i nutid skyddas rum/föremål av larm och förstärkt säkerhet).

Delar av vapensamlingen vid Skoklosters slott.

Under vandringen neråt öppnades på tredje våningen dörren till den tilltänkta bankettsalen, knappt 400 kvadratmeter med takhöjd uppåt 15 meter, en byggarbetsplats från 1600-talet. Av ekonomiska skäl blev bankettsalen aldrig färdigställd. Därefter tittade vi in i ett mycket mindre utrymme med anordningar där adelspersonerna uträttade sina naturbehov. Det var för dåtiden en mycket finurlig konstruktion eftersom regnvatten från slottstaken samlades i en brunn på innergården och därifrån spolades exkrementer ut ner mot en brunn nära Mälarens strandlinje.

Mycket mer finns att förtälja om besöket, men eftersom det snabbt blir korvstoppning är det enklast att återkomma, det vill säga ”Välkommen åter” som våra guider avslutade.  Kvar hade vi dock att i slotts-caféet inta eftermiddagsfika samt inköp i slottsbutiken. Under eftermiddagen hade vår chaufför uppsnappat trafikproblem på vår ordinarie väg hemåt varför hon lugnt och säkert rattade bussen en annan
men lite längre rutt. Väl åter i respektive orter var alla mycket nöjda med dagen och kanske lite trötta i knoppen efter all information om platser, namn, årtal med mera.

Reseledare: Eva Pettersson, Kung Karl Kungsör
Text & Bild: Sven-Åke Lövkvist, Aktiv Arboga


Det här är en insänd artikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna.

Vill du skriva till vår insändarsida? Skicka din text till insant@magazin24.se. Max 3 600 tecken.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-