Insänt
12:07 | 8 september 2021

Insänt: SPF Seniorerna Aktiv på cykeltur

Cyklade Arboga-Kungsör tur och retur.

SPF Seniorerna Aktiv på cykeltur. Foto: Sven-Åke Lövkvist

Vi var elva seniorer (sju damer och fyra herrar, vana cyklister) som torsdag den 2 september startade den 50 km långa cykelturen med första delmål Hjälmare Docka. Vi stannade till vid Säbyslussen där MS Lagerbjelke precis höll på att slussa och skulle till Kungsör, tanken kom, ”varför tar vi inte båten till lunchen i Kungsör istället för att trampa själva”.

Solen sken från blå himmel när vi cyklade vidare från dockan för att snart svänga in på landsvägen österut som började med en rätt lång uppförsbacke. Med den stigningen i benen var vi i många kilometer framåt på vår ”marschhöjd” 40–50 meter över havet. Klockan 11 var ”elvakaffe” ett måste så det dracks på stående fot, mitt i ett sammanhängande skogsavsnitt efter ca 11 km färd.

Vi passerade enstaka gårdar och små byar, Grönhult, Lilla resp. Stora Lida, Aspesten, Algryt, alla lummigt och grönt inbäddade i naturen. Här och där betande får, kor och hästar.

På krönet av ett långsluttande uppförslut efter Aspesten var vi tvungna att åtgärda den första punkteringen, det skulle visa sig bli fler och det var bra att ha tagit med ”reparations-kit” inklusive vatten och undersökningskärl.

Vid de stora grustäkterna söder om Kungsör korsade vi riksväg 56 och tog oss fram till Kungsör och vårt lunchställe. Välsmakande sallader respektive lasagne gav lite trötta seniorer nya krafter. Det blev även en bakelse till kaffet för en del.

Innan start av färd mot Arboga lagades punktering nummer två. Från Kungsör cyklade vi längs Jägaråsen med fin blandskog och gamla ekar. Framme vid den fina badplatsen, Botten, var några badsugna. Vi andra såg ut över Galten, som den här delen av Mälaren kallas, och upptäckte de fartyg som muddrar farleden in till Köping för mer djupgående lastfartyg.

Vid tre-draget, efter badandet, åter upp på hojarna och ut över fälten västerut längs nästintill en åker-väg då uppstår den tredje punkteringen. Stopp igen, vid en skogshage med betande tjurar, försöker vi klara också detta.

Vi insåg att detta inte gick att reparera på plats. Vad att göra? Den drabbade beslutade sig för att leda cykeln till Kungs Barkarö kyrka, och att därifrån bli hämtad med bil tillbaka till Arboga.

Lyckost tyckte nog flera eftersom vi redan hade konstaterat att på den återstående sträckan till Arboga skulle det vara kraftig motvind. Och så blev det och konstigt nog oavsett hur vägen än svängde.

Väl hemkomna till stans utkant, lite slitna och trötta efter allt trampande, konstaterades att vi hade haft en fantastiskt fin dag med många nya intryck.

Sven-Åke Lövkvist


Det här är en insänd artikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna.

Vill du skriva till vår insändarsida? Skicka din text till insant@magazin24.se. Max 3 600 tecken.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-