Insänt
10:52 | 7 september 2021

Insänt: SPF Seniorerna Köpingshus på bilutflykt till Gäddeholm

Nu har den årliga bilutflykten ägt rum av SPF Seniorerna Köpingshus.

Foto: Barbro Broman

Denna gång från Tunadalsparkeringen mot Munktorp, Herrskogen, Strömsholm, Rytterne kyrkoruin och sedan till Gäddeholm. Vid avfärden fick vi ett antal tipsfrågor och det gällde att ha ögonen med sig, för vissa svar fanns efter vägen. Det var många bilar där med två till fyra personer i bilarna, sammanlagt närmare 40 som var med.

Väl framme på resmålet såg vi en stor jordbruksanläggning där det pågick festligheter. På Gäddeholms café fick vi antingen kycklingsallad eller räksmörgås som var och en beställt i förväg. När vi var mätta och belåtna fick vi en förnämlig presentation av Gäddeholms gård och det stora jordbruk som är där av Markus Skure. Gäddeholm är ett fidekommissbolag, som bildades när de flesta fidekommissen avvecklades på 60-talet. Här bildades ett kulturreservat som skulle skydda närområdet och även att man skulle bedriva aktivt lantbruk. Delar av marken har sålts av bland annat till Västerås stad. Här har under de senare åren byggts bostäder, där man räknar med en stadsdel på ca 12 000 invånare.

Redan Axel Oxenstiernas farfar var först att på på Gäddeholm. Noppe Lewenhaupt var den senaste godsägaren i den släkten att bo där. Här vistades nuvarande kungen mycket redan som barn då Noppes far var kammarherre till prinsessan Sibylla.

Det är Markus Skure som driver Gäddeholms gård som omfattar 2100 hk mark, varav 400 är åker. Lantbruket. omfattar 330 kor, lika många ungdjur och ett antal kalvar. Företaget har 20 personer anställda, varav åtta arbetar inom jordbruket som drivs ekologiskt. Dagen till ära firades att man levererat ekologisk mjölk till Arla under 30 år.

Foto: Barbro Broman

Lite siffror, korna mjölkas 2 gånger per dag, parallellstall, två rader med 16 djur på var sida där aggregatet sätts på bakifrån. En ko mjölkar i snitt 13 000 liter per år, deras bästa ko mjölkar 18 000 l/år. Korna är oftast en korsning av låglandsras och Holstein. Gården samarbetar med tolv andrag gårdar och levererar gödsel och allt detta blir biogas.

Efter det intressanta föredraget fick alla som ville besöka ladugården och fick samtidigt fin guidning. Innan vi avslutade samvaron på Caféet fick vi de rätta svaren på tipsfrågorna där två vinnare korades
med 11 rätt av tolv möjliga. Priset var en godispåse med bilar.

Alla var överens om att dagen var mycket lyckad och vi ser fram emot nästa utflykt. Ett stort och varmt tack till Cristina och Kent Hahre för arrangemanget.

Barbro Broman


Det här är en insänd artikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna.

Vill du skriva till vår insändarsida? Skicka din text till insant@magazin24.se. Max 3 600 tecken.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-