Insänt
07:24 | 13 juli 2020

Lovande debut för Millan Baeckström i Säterbo kyrka

Söndagen den 12 juli fick en utvald skara i Säterbo kyrka ta del av sopranen Millan Baeckströms första solokonsert.

Millan Baeckström. Foto: Birgit Johansson

Millan är född i Fellingsbro, och studerar i sång i Vadstena sång och pianoakademi. Kvällens program tog oss med genom sångpärlor från olika århundranden, kanske beroende på att Millan även studerat musikhistoria och gillar att sjunga på svenska.

När klockorna tystnat i den gamla kyrkan fylldes den i stället att underbara toner. Millan sjöng första sången Uti din nåd o fader blid, en folkvisa från Lima från ingången och tonerna i hennes varma, vackra tonsäkra röst fyllde hela kyrkorummet .

Efter en läsning av en dikt av Karin Boye, låt hon två arior ur ”Den svenska messan” av Johan Helmich Roman representera 1700-talet med imponerande värme och skicklighet. Från 1800-talet var Adolf Fredrik Lindblad ett självklart val med två romanser.

Aftonbönen hölls av Lolo Wige som bland annat påminde om en av Arbogas ”gamla” präster Sven Hillert som har mycket tänkvärt att säga i sina dikter.

Från tidigt 1900-tal fick vi höra en för mig okänd tonsättare Josef Eriksson. Millan hade valt fyra dikter av Pär Lagerkvist där musiken verkligen gjorde dem rättvisa. Millans har ett levande kroppsspråk där varje ton fyllde hennes kropp.

Från sent 1900-tal var en romantisk sång Den ängen där du kysste mig av Bo Linde och som avslutning den alltid lika underbara Aftonen av Adolf Fredrik Lindblad.

Millan ackompanjerades hela tiden av Birgitta Rosenquist Brorson på moderna tiders musikmaskiner som kan få dem att låta som både cembalo och piano.

Stora applåder och som extranummer där glädjen i koloraturen satt och rösten vidgades till oanade höjder.

Den traditionella avslutande Härlig är jorden kunde genomföras strax innan regnet kom.

Insänt av Birgit Johansson

Foto: Birgit Johansson

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-