Insänt
09:52 | 25 oktober 2020

Prisad författare besökte Arboga Bibliotek på lördagen

Karin Smirnoff är en av de många författare som på senare år valt att välja folk från Norrlands glesbygd som huvudpersoner i sina böcker.

Författaren Karin Smirnoff. Foto: Birgit Johansson

Karin har ett speciellt sätt att skriva och hon förklara det med att hon i början som skribent skrev på maskin och tyckte att det var jobbigt med alla skiljetecken, Då skapade hon sitt eget sätt att skriva det så kallade Kippospräket där handlingen inte hindras av långa beskrivningar utan förs snabbt framåt. Om inte allt är tydligt utformat gör läsaren sina egna bilder och fyller i ofärdiga meningar.

Karin har alltid skrivit men innan hon landade som författare hade hon olika jobb, vårdbiträde , journalist , fotograf och några år egen företagare.

Till slut visste hon att om hon skulle lyckas bli författare var hon tvungen att ge sig hän med hull och år. Hon utbildade sig i Lund många mil från hemmet i Piteå och där började författaräventyret.

I den första romanen med titeln Jag for ner till bror fanns Jana Kippo med i handlingen och sedan får läsaren följa henne genom de andra ,Jag for hem med mor och Sen for jag hem som är den sista ur trilogin.

Det är alltid fascinerande att höra en författare läsa sin egna texter och Karin lät oss ta del av några väl valda sidor. Blad annat några sidor sex-skildringar. Hennes språk är så intensivt och man känner de starka känslor som beskrivs.

En underton av våld finns med i skildringen och vi får en god bild av Jana Kippo. Van vid våld från barndomen har hon hög tolerans och är heller inte rädd. Utan att tveka ger hon sig iväg till en känd konstnär på en enslig ö för att ge sig hän åt stenskulpturering av alla konstvariationer.

Karin påpekar att som författare måste man ständigt ställa frågor om sina personer, vad händer om hon gör så här?

Nästa projekt handlar om tre barn och en musiklärare. Här jobbar hon med att hitta ett språk som passar just elvaåringar. Handlingen är komplicerad och som research har hon tillbringat mycket tid att diskutera med psykologer och intervjuat många för att få inspiration till romanen.

Trilogien har sålts till Tyskland England, Norge , Danmark och Holland och filmning är på gång. Det gäller bara att hitta rätt skådespelare att gestalta Jana Kippo.

Karin Smirnoffs böcker har gett många utmärkelser. År 2018 fick hon bokhandlarnas pris, år 2020 Stig Sjödinpriset för arbetarlitteratur, och nu senast Studieförbundet Vuxenskolans pris på 50 000 kronor.

Publiken tackade med varma applåder och kände sig utvalda att få ta del av ett intressant författarbesök även i coronatider.

Birgit Johansson

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-