Okategoriserade
10:45 | 10 augusti 2022

Intäkterna oförändrade för Svenska Spel efter nya spellagen

När den nya spellagen föll i bruk i januari 2019 var det många som trodde att Svenska Spel, statligt ägt som det är, skulle dra mest fördel av att en mängd aktörer fick lämna marknaden.

När den nya spellagen föll i bruk i januari 2019 var det många som trodde att Svenska Spel, statligt ägt som det är, skulle dra mest fördel av att en mängd aktörer fick lämna marknaden. Efter att par års siffror att ta av sedan dess visade det sig att den prognosen inte stämmer. Istället kan vi se att statens intäkter sedan 2019 är relativt oförändrade jämfört med hur det såg ut tidigare.

Vad innebar spellagen?

Spellagen togs fram för att göra spelbranschen i allmänhet till en tryggare och säkrare plats för spelarna. Under ett par års tid hade det ohälsosamma spelandet skenat och det krävdes rejäla åtgärder för att vända på den dystra trenden. Spellagen skulle se till att både ställa högre krav på spelbolagen men också ge spelaren möjligheter till att undvika det ohälsosamma spelandet.

Nu krävs det att spelbolagen har en svensk licens. För att få en sådan licens gäller det att både uppfylla och efterleva en mängd krav som kontrolleras av Spelinspektionen. I och med detta har flera aktörer fått lämna den svenska marknaden som ett resultat av att man inte når upp till kraven.

Spelbolagen betalar skatt i Sverige

En annan punkt som också skulle röra om i grytan var vinstskatten. Som en del i att få en svensk licens tvingades varje spelbolag att registrera sig för att betala skatt i Sverige. På så sätt går en del av varje aktörs intäkter rakt in i det svenska samhället. Över ett års tid blir det en summa modell större.

Numera innehåller statens intäkter spelskatt, utdelning från Svenska Spel som är statligt ägt och bolagsskatt för spelföretag. Den totala siffran har förväntats öka årligen efter 2019 men efter att statskontorets slutrapport blev klar visar det sig att så inte blir fallet, åtminstone inte som det ser ut idag.

Det är statskontoret som på uppdrag av regeringen har utvärderat effekterna av regleringen på spelmarknaden, detta mellan 2018-2022. Oavsett intäkter bedömer statskontoret att spelmarknaden mår klart bättre idag än vad den gjorde 2018, inte minst med spelarnas välmående i fokus.

Intäkter på 6 miljard kronor

När slutrapporten nyligen blev klar blev klar nyligen visade det sig att 6 miljarder kronor inbringas per år. I intäkten ingår alltså utdelningen från Svenska Spel som är det enda spelbolag i Sverige som är statligt ägt. Trots att många såg en ökning av deras utdelning komma har siffran hållit sig kvar på ungefär samma nivå som för ett par år sedan, när spellagen just hade blivit verklighet.

Det återstår att se ifall det är ett normalläge eller om vi kommer få se en ökning/minskning för siffrorna framöver. Allt fler spelbolag får svensk licens för varje år som går vilket innebär att konkurrensen för Svenska Spel ökar. Men casinon utan svensk spellicens fortsätter att vara ett val många spelare väljer istället. Av förklarliga skäl innebär det också att Svenska spels utdelning minskar. Här kommer deras hantering och utveckling av utbud och tjänster för spel spela en stor roll.

Idag är det framför allt utbudet som är begränsat när det kommer till Svenska Spel. Man har inte samma enorma fokus på ämnet som flera andra stora spelbolag har. Det har onekligen blivit bättre då man idag kan spela på en hel del annat än det sedvanliga utbudet, men det finns en lång kvar att vandra för att kunna mäta sig med jättar som bet365, Unibet och fler andra spelbolag som är framstående i branschen.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-