Okategoriserade
21:57 | 4 mars 2014

Kampen mot sexhandeln

På lördag infaller den internationella kvinnodagen och i samband med den håller Kungsörs Återvinning&Secondhand en utställning om det laddade ämnet trafficking för Kungsörs högstadieelever. På lördagen gästar även den omtalade journalisten och författaren av böckerna ”14 år till salu” och ”Skamfläck”.

I ett samarbete mellan Kungsörs Återvinning&Secondhand, Länsstyrelsen, Insamlingsstiftelsen, Centrumkyrkan i Kungsör, Arbetsförmedlingen och Kungsörs kommun har man med material från återvinningen byggt upp en gripande utställning om trafficking, något som hela tiden vilar över deras välgörenhet som ett mörkt moln.

– Vi skänker ju många saker till länder där trafficking är väldigt vanligt så det är klart att man blir ständigt påmind, förklarar föreståndaren Anders Olofsson.

Men istället för att blunda för problemen har man nu beslutat sig för att öppna upp ögonen rejält på Kungsörsborna. Genom en utställning som gav undertecknad magont skildrar man hur livet kan te sig för de unga flickor och pojkar som hamnar i sexhandelns klor, från ett sparsamt möblerat litet rum med autentiska detaljer till ett rum som få kan lämna utan att ha fått en tankeställare. Sedan vägen upp från den djupaste botten, en väg som är allt utom spikrak uppåt.

– Vi vill väcka tankar med utställningen, och det har vi lyckats med menar Anders Olofsson.
På självaste kvinnodagen gästar författaren Caroline Engvall Centrumgården i Kungsör för att föreläsa om den bittra verkligheten som kan drabba även svenska ungdomar. Hon har skrivit boken ”14 år till salu” som har sålts i nästan 200 000 exemplar och efterföljaren ”Skamfläck” där man får följa unga pojkar och flickor som har hamnat snett.

– Vi vill självklart att så många som möjligt kommer på lördag, det här är ett ämne som måste diskuteras och åtgärdas, avslutar Anders Olofsson.

Under veckan kommer har utställningen öppet för Kungsörs högstadieelever och deras lärare, just för att ungdomarna ska få en tydlig bild av hur det faktiskt kan bli om man hamnar riktigt snett, och att vägen upp kan vara både lång och snårig.

Det är en väl genomtänkt utställning och det finns en tanke bakom allt som ingår, bland annat ett gosedjur som från början är en trygghet i en tuff vardag men som sedan blir bestulen sin oskuldsfullhet och ligger skändad i en byrå. Det ingår även konst och kommentarer från några som har klarat sig levande ur den dolda människohandeln.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-