Okategoriserade
18:36 | 23 februari 2015

Kommunfullmäktige beslutade om mottagande av ensamkommande flyktingungdomar

På måndagskvällen beslutade kommunfullmäktige i Köping att yrka bifall till det förslag som social- och arbetsmarknadsnämnden lagt fram, om att teckna en överenskommelse om mottagande av ensamkommande flyktingungdomar.

Den överenskommelse som kommunfullmäktige i Köping klubbade igenom på måndagskvällen handlar om att Köpings kommun ska teckna en överenskommelse om mottagande av ensamkommande pojkar, 16-17 år, varav 13 platser ska vara avsedda för asylsökande ungdomar.

Det nya avtalet ska även delas upp i två delar med en del som rör asylsökande ungdomar och del som som rör de ungdomar som beviljats permanent uppehållstillstånd.

Migrationsverket har tagit fram en prognos för 2015 och utifrån det så har länsstyrelsen räknat ut ett ett fördelningsavtal för både Västmanlands län och för Köpings kommun. I den uträkningen så har man räknat fram att Köping bör ha ett avtal om mottagande av ensamkommande med 13 platser avsedda för asylsökande ungdomar 2015.

I kvällens kommunfullmäktige förtydligade bland annat Andreas Trygg (V) varför man endast ska teckna ett avtal för pojkar beror på att majoriteten av de asylsökande tillhör just denna grupp.

Andreas Trygg sa även om man inte tecknar detta avtal med Migrationsverket så blir det svårare att förbereda sig för mottagningen av de ensamkommande flyktingungdomarna. Om man tecknar avtalet så kan man styra ålder och kön på ungdomarna. Man kan även planera för var ungdomarna ska gå i skolan och även vilket land ungdomarna kommer ifrån.

Kommunfullmäktige beslutade att bifalla detta förslag men både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna hade tillägg till förslaget.

SD ville att avtalet ska omfatta ungdomar av båda könen och KD ville att man ska kunna ta emot pojkar och flickor. Men detta bifölls inte.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-