”Dags för medborgardialog?”
Debattartikel signerad Börje Engholm, medlem i Miljöpartiet de gröna i Köping.
Debattartikel signerad Börje Engholm, medlem i Miljöpartiet de gröna i Köping.
Som gammal kommunpolitiker och nyinflyttad återvändare till Köping har jag redan upptäckt flera flagranta fall, där medborgardialog ersatts av alltför sent inlagda informationsmöten, vilket i sin tur medfört kraftiga protester från berörda medborgare, som utgör en minoritet.
Så här skriver Sveriges Kommuner och Regioner (SKR):
”Det här är medborgardialog”:
Medborgardialog i kommunens eller regionens ”hägn” innebär att medborgardialoger sker i frågor som är påverkbara och där beslutsfattare är påverkbara. Frågan och målgrupp ska vara tydligt definierad liksom påverkbarheten. Det ska ske systematiskt och resultatet ska användas.
Låt mig belysa detta med några konkreta exempel:
De politiska partierna kallas till ett möte i Folkets Hus i Köping av en privatperson. Alla partiföreträdare i regionen sitter uppradade på scenen. Man meddelar att beslutet är taget och det går inte att ändra. Cirka 300 personer är närvarande. Stämningen är hätsk mot de planerade förändringarna av akuten i Köping, som ska börja gälla 2029.
Konsekvenserna visar sig dock redan efter ett par månader. Ett stort antal anställda säger upp sig och det blir svårt att redan fem år före det år, då beslutet skulle genomföras, riskerar man att inte kunna fortsätta med sin nuvarande verksamhet.
I regionen finns enligt webbplatsen för Räddningstjänsten Mälardalen (RTMD) tre heltidsstationer, i Vallby, Öster (!) och Köping samt 8 deltidsstationer i bland annat Kolsva.
Förbundsdirektören och ordföranden i Kommunstyrelsen i Köpings kommun kallar till ett ”informationsmöte” i Kolsva bibliotek. Kallelsen finns inte på webbplatsen utan presenteras endast i en annons i en lokal tidning cirka 3 dagar före mötet den 20 mars.
Cirka 30 besökande anländer till biblioteket, de flesta till fots, eftersom där bara finns fyra parkeringsplatser. Närvarande är såväl personal inom såväl räddningstjänst som vård och försvaret (!). Det visar sig att beslutet om nedläggning är taget redan den 21 februari. De närvarande är upprörda över förslaget.
Båda dessa fall är skolexempel på hur man inte ska sköta kontakten med medborgare i ärenden som berör dem på ett konkret sätt. Det enda dessa nu kan hoppas på är att politikerna omprövar sina beslut och faktiskt lyssnar på medborgarna.
Västerås ligger i regionens utkant, men där bor över hälften av regionens invånare. I en demokrati är det viktigt att ta hänsyn till allas behov, särskilt om det är långt till centralorten.
Låt oss fortsätta kämpa för en äkta medborgardialog och ett mer inkluderande beslutsfattande!
Börje Engholm
Ledamot i Distriktsstyrelsen för Miljöpartiet de gröna i Västmanland
Medlem i Miljöpartiet de gröna i Köping
Boende i Kolsva (som är en del av Köping)
Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.
Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.
Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.