Till de politiska partierna för Region Västmanland
Öppet brev från pensionärsföreningarna SKPF, PRO och SPF Seniorerna.
Öppet brev från pensionärsföreningarna SKPF, PRO och SPF Seniorerna.
PRO, SPF Seniorerna och SKPF har tagit del av planerna på eventuella neddragningar av verksamheten ute i länet vad gäller att eventuellt lägga ner en vårdavdelning i Fagersta och minska på bemanningstiden för akutmottagningen i Köping. Vi har svårt att förstå vilka kostnadsbesparingar detta kan ge utan konstaterar att detta skulle innebära påtagliga försämringar for de av oss som bor ute i länet.
Akuten i Köping: en nedskärning som innebär att det inte finns full kompetens nattetid på plats vad gäller patienter intagna på HIA eller strokeenheten kommer innebära att riskerna ökar. Det kommer också att innebära att på sikt kommer det inte att finnas tillräcklig kompetens för att ställa rätt diagnoser då den kunskapen kommer att koncentreras till Västmanlands sjukhus och att då försvinner även HIA från Köping. Det är inte till gagn for alla de människor som bor i KAK-området. Vi är också frågande till att akutmottagningen i Västerås klarar den tillströmningen av nya patienter då man redan idag är hårt belastade.
En nedläggning av avdelning 1 vid Fagersta sjukhus kommer att påverka hälso – och sjukvården i norra länsdelen. En förändring av möjligheten för sjukhusvård i Fagersta blir en stor och allvarlig konsekvens för de äldre i kommunen. Och inte bara for Fagersta, utan detta gäller även Norberg och Skinnskattebergs kommuner. Om verksamheten på Fagersta sjukhus avdelning 1 läggs ner kommer det också att innebära konsekvenser för medicinmottagning, närvårdsteam, röntgen och laboratoriet . Medborgarna i norra länsdelen som är sjuka eller har anhöriga som är i behov av vård får en längre och betydligare krångligare väg till nära vård. Närheten till sjukhuset innebär också att anhöriga kan besöka de som vårdas. Detta är viktigt oavsett sjukdom men framför allt när en person vårdas i livets slutskede.
Sammanfattningsvis, det är av största vikt att det finns säker och trygg närvård och akutmottagning i hela länet. Över hälften av länets invånare bor inte i Västerås. Därför kräver vi att akutvården är kvar med full dygnsbemanning i Köping och att avdelning 1 i Fagersta blir kvar.
En jämlik hälso- och sjukvård i hela länet är oerhört viktigt. Vi anser att detta är åldersdiskriminering som ger en ojämlik vård i Västmanland. Det ska finnas nära och jämlik vård i hela Västmanland.
Eleonor Wikman,
Distriktsordförande för SKPF Pensionärerna Västmanland
Inger Persson,
Distriktsordförande för PRO Västmanland
Per-Åke Moe,
Distriktsordförande för SPF Seniorerna Västmanland
Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.
Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.
Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.