Effektivt är inte alltid bra
Harry Holm skriver om centralisering, posten och miljövänlig älgjakt.
Harry Holm skriver om centralisering, posten och miljövänlig älgjakt.
Det är mycket nu. Vi måste återföra den kommunala verksamheten till respektive kommun igen, bl.a. för att brandbilarna ska kunna rycka ut. Vi måste bryta med Danmark för att vi ska kunna få post även i framtiden.
Och vi måste skjuta alla älgar, för miljöns skull.
Willys i Köping har fått en lillebror i Arboga, i f.d. Coop. Konditori Bivur i Köping har öppnat en filial i Arboga Station. Det kan ses som ett tack för att Arbogaborna i många år körde sina sopor till Köping för att brännas så att köpingsborna skulle få billigare energi.
Nu har vi fått Vafab miljö – som höjer sophämtningspriset mest för dem som vill kompostera matrester etc själva.
Ja, det är mycket som offras på effektivitetens altare.
Till exempel vid samgåenden i kommunala förbund etc. Färre politiker och fler tjänstemän beslutar om hur våra skattepengar ska användas. Och det blir allt längre mellan medborgarna och deras valda.
Fördelar fanns när varje kommun hade hand om sin verksamhet. Risken för misstag – som när Kungsörs brandbil inte kunde rycka ut – minskar om chefen och alla medarbetare finns på plats på hemorten.
Post varannan dag
”Effektivt”, trodde Maud Olofsson när hon bäddade för samgåendet mellan danska och svenska posten. Från i höst ska PostNord inleda ett ”test” med att dela ut post bara varannan dag.
Dess VD Håkan Ericson vill dessutom höja portot från 9 kr med minst en krona till. Han skyller på att det skickas allt färre brev. Jag tror att färre brev ger PostNord mindre med jobb, så jag skyller på danskarna.
Förra året (2018) gick PostNords svenska del med 807 miljoner i vinst. Den danska delen av PostNord gick back med 1,4 miljarder.
Varför gör inte regeringen något? Den behöver inte längre visa respekt för Maud Olofsson men däremot för Sveriges invånare, som är värda att få post varje dag, med övernattsbefordran som när vi hade vårt eget Posten.
Sammanslagningar motiveras med att det blir mer effektivt. Men det blir därmed inte alltid bättre. EU t.ex. blev en byråkratimaskin. Där ska man nu åter ta upp sommartiden.
I Sverige har den aldrig behövts, vi har alltid ljusa kvällar om sommaren… längst upp går solen inte ner alls.
Och jag vill lära mina barnbarn den sanning mina mor- och farföräldrar lärde mig: ”Söder är där solen står kl 12 på dagen”.
Lägg till att forskarna och Folkhälsan meddelat Statskontoret att normaltid (s.k. vintertid) året om är det bästa för svenskarnas hälsa.
Så för sanningens och hälsans skull: Låt oss be om att den sista mars i år är sista gången vi ställer om till sommartid.
Män är gjorda för jakt
Män är gjorda för att gå på jakt, menar hjärnforskaren Marcus Hellig och hans kollegor.
Mina tankar går då till det Naturskyddsföreningen skriver: ”Kött- och mejeriprodukter påverkar klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans.” ”Kor och får släpper ut stora mängder metan, vilket är en betydligt mer kraftfull växthusgas än koldioxid.”
Plötsligt känner jag mig som en riktig miljövän. Jag äter mycket älgkött. Och ju fler älgar som skjuts, desto färre älgar blir det som går och släpper ut de gaser som är värre än koldioxid.
Vill vi slippa utsläppen av metangas måste det – i effektivitetens namn – skjutas fler älgar, och – i logikens namn – alla älgar.
Det vore effektivt.
Också detta visar att det är dags att ta ner ordet ”Effektivitet” från dess piedestal.