Fotboll
IGÅR

SK91:s damer snubblande nära att säkra uppflyttning

Tränaren Roberth Lille om lagets insatser under säsongen: ”Oerhört nöjd med tjejernas prestationer”.

Sörstafors-Kolbäcks damer var mycket nära att vinna division 4 i år, men de gick bet på grund av sämre målskillnad. Foto: Janne Nilsson/Kamerapappans fotbollsbilder

Fotbollssäsongen 2024 har inte direkt varit fylld av lokala framgångar, men det finns undantag. Hallstahammar SK:s serieseger i herrarnas division 5 är ett exempel. Hed IF:s andraplats i  division 6 och Arboga Stad SK:s serieseger i division 7 Västra är två andra.

Ytterligare ett annat är framfarten från Sörstafors-Kolbäcks damlag i division 4. De var med i den absoluta toppstriden hela vägen in i slutspurten, men slutade till sist tvåa bakom Skiljebo SK i tabellen. På samma poängskörd 33, men med sämre målskillnad. Detta var det enda som stoppade Sörstafors-Kolbäck från uppflyttning tillbaka till division 3 där de spelade säsongen innan.

– Årets division 4 har hållit en otroligt bra nivå. Både vi, Skiljebo och IFK Västerås (som slutade trea) hade absolut inte gjort bort oss i division 3. Med det sagt så var det otroligt surt att vi kom tvåa på målskillnad. Man tycker att vi borde ha fått kvala, men nej, säger huvudtränaren Roberth Lille.

Sörstafors-Kolbäck hade allt i egna händer i deras sista match, som dessutom var en ren seriefinal hemma mot Skiljebo. SK vände ett tidigt 0–1-underläge till ledning 2–1, men Skiljebo kom tillbaka och fixade ett kryss.

Det gav västeråslaget chansen att spela hem seriesegern veckan efter – och den chansen tog Skiljebo.

– Vi hade rejäl otur i sista matchen. Vi visste precis vad vi skulle göra och hade allt i våra egna händer, men tio minuter in  i matchen åkte vår lagkapten och viktigaste Cecilia Rüdén på en olycklig smäll mot huvudet. Hon fick lämna i ambulans och matchen stoppades i en halvtimme. Hon har varit sjukskriven sen dess. När vi tappade henne mot Skiljebo så blev det tufft.

Lille klev in som ny tränare i januari och kom innan dess från Arboga Södras damlag. Tidigare har han bland annat varit assisterande tränare för Köping FF. Han ser nu tillbaka på en väldigt lyckosam säsong trots den missade uppflyttningen.

– Det har varit en bra säsong. Vi hade som mål att vinna serien och att snubbla på mållinjen är tråkigt, men jag är oerhört nöjd med tjejernas prestationer. Vi gjorde 36 mål fram och släppte bara in tio bakåt på 14 matcher. Vi hade bäst försvar av alla lag i serien. Jämfört med säsongen innan så är det en otrolig förbättring. Laget har förbättrat sig på alla punkter. Med den trupp och det material vi har så har vi gjort det riktigt bra, säger Lille.

Har du fått fram din spelfilosofi till laget?

– Jag tycker att den börjar sätta sig. Vi spelar annorlunda mot förra året och jobbar mer tillsammans som ett lag. Ett kollektiv. Sen får vi se till nästa år om vi bygger vidare på det eller vad som händer. Just nu vet jag inte riktigt vad det blir.

Sörstafors-Kolbäcks damer har använt sig av 32 olika spelare under säsongen. Det är både bra och dåligt, menar Roberth Lille.

– Vi har haft en bra mix av lite äldre och yngre spelare. På värsäsongen använde vi väldigt många spelare. Sen mot slutet av säsongen så tunnades truppen ut, som den brukar göra vid den tiden. Någon flyttar, en annan slutar och så vidare. Det är svårt att hålla i det över en hel säsong. Det positiva är att vi har ett duktigt flicklag under damerna och att flera i det laget har fått känna på seniorfotboll. Det finns något att bygga vidare på. Förhoppnings är det flera i flicklaget som vågar och vill ta klivet upp. Det pågår en föryngring i hela division 4 och det är samma hos oss.

Blir du kvar som huvudtränare även nästa säsong?

– Jag trivs otroligt bra som tränare för det här laget. Det är kanontjejer rakt igenom. Jag har även haft ett väldigt bra samarbete med min assisterande tränare Emelie Airaksinen. Med det sagt så får vi se vad livet har att erbjuda framöver, säger Roberth Lille med ett skratt innan han avslutar:

– Så här i slutet på säsongen är man inte jättetaggad på fotboll längre. Nästa säsong känns ganska långt borta, men jag känner mig mer positiv nu än vad jag gjort tidigare vid samma tidpunkt tidigare år.

Säsongen i bilder: 

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020