32 nya trygghetsbostäder byggs i Hallstahammar
Stor investering genomförs – trots det tuffa läget som råder: ”Behovet av att bygga nytt har funnits länge”.
Stor investering genomförs – trots det tuffa läget som råder: ”Behovet av att bygga nytt har funnits länge”.
Nästa sommar kommer 32 nya trygghetsbostäder att stå klara på Knektbacken i Hallstahammar. Lägenheterna blir i storlek 1-3 rum och kök.
Det nya trygghetsboendet vänder sig till den äldre delen av befolkningen. För att få bo där måste minst en av de boende ha fyllt 65 år.
Markarbetet startade förra veckan och då passade Hallstahem även på att bjuda in till en invigningsceremoni. En stor skara personer fanns på plats och budskapet på plats var att dessa lägenheter kommer att bli välkomna tillskott på bostadsmarknaden i staden.
– Det känns väldigt bra att byggnationen nu är i gång. Det här möjliggör också att man kan få igång flyttkedjor och att det fortfarande byggs attraktiva bostäder som människor vill bo i. Det finns en målgrupp som vill ha nya moderna bostäder med hög standard. 32 nya lägenheter möter det behovet ganska bra, säger Mattias Lootström, vd på Hallstahem.
JSB Construction står för arbetet och de har tidigare gjort likadana hus i andra städer.
– De har byggt mycket av den här modellen. Det är ett koncepthus som vi på Hallstahem gör avrop på från Sveriges allmännytta. Det gör att vi dels får ner byggpriset och även att kvaliteten blir högre i och med att man repeterar så skruvar man lite på och förbättrar inför nästa bygge. Det gör även att det går lite snabbare, säger Mattias Lootström.
Nyproduktionen vid Knektbacken har en total projektkostnad på 76 miljoner kronor. En stor investering i det rådande ekonomiska läget, både lokalt och globalt. Men en nödvändig sådan, menar Hallstahems vd.
– Dels så har det ett bra signalvärde och visar att vi bygger nytt. Samtidigt är det lättare att få tag i entreprenörer i dagsläget och det gör att saker går lite snabbare. Behovet av att bygga nytt har funnits länge. Vi har många bostäder i Hallstahammar, men det har inte byggts jättemycket nytt de senaste åren. Vi vet att det finns ett behov av just den här moderna bostadstypen.
Har ni lämnat utrymme i budgeten för att kunna täcka upp om bygget skulle bli dyrare än förväntat?
– Fördelen med den här typen av husbygge är att mycket av riskerna finns med från början i och med att det är repetition på bygget. Vi vet hur grundförutsättningarna ser ut och vad som behövs göras så det ska inte sticka iväg rent ekonomiskt.
Nyproduktion brukar innebära att hyrorna blir relativt höga. Vad kommer det kosta att bo här?
– Vi har hyresnivåerna klara redan. De kommer ligga på mellan 6 200 kronor upp till 10 500 kronor i månaden i samband med inflyttning. Det blir en relativt hög nivå. Nyproduktion är nästan alltid det dyraste som produceras. Samtidigt är det viktigt att producera nytt för de här bostäderna kommer inte vara de dyraste bostäderna om tio år.
Mattias Lootström fortsätter sitt resonemang:
–De som byggde på 1980-talet var dyrast då. De som byggdes på 90-talet var dyrast då. Och så vidare. Det gäller att få en palett i bostadsutbudet som skiljer sig mellan de olika åren beroende på allt från planlösning till standard. Utbudet behöver vara brett beroende på vilken typ av boende folk söker.
Känner ni någon oro att några av de nya lägenheterna kommer att stå tomma när de är klara?
– Nej, det här är ändå en relativt liten skala med 32 bostäder. Vi tror att det kommer att fyllas upp ganska snabbt när det är dags.
En trend som slagit mot hyresbranschen generellt i Sverige är att många lägenheter står tomma till följd av lågkonjunkturen. I torsdags förra veckan fanns 37 lediga lägenheter att söka hos Hallstahem.
– Vi har varit lyckligt lottade med väldigt bra uthyrningsgrad under flera års tid. Trycket på bostadsmarknaden har varit bra här. I Sverige generellt har vakansgraderna och lediga bostäder ökat överallt. Även vi har märkt av det, men det är låga nivåer fortfarande.
Hallstahems vd Mattias Lootström avslutar:
– De lägenheter som ligger ute på vår hemsida är de som kommer att bli lediga och tillgängliga. Det är klart att vi inte vill ha lägenheter som står tomma över tid. Det är ingen fastighetsägare som vill ha det, men som det ser ut just nu så ser vi ingen större oro att det ska bli ekonomiskt kännbart.