KRÖNIKA
15:00 | 15 mars 2024

Katastrofen (S) i Kolsva

Den klassiska och traditionsrika Socialdemokratiska föreningen i Kolsva bildades 1908. Då var det kamp för brödfödan, för 8 timmars arbetsdag och allmän rösträtt. I veckan tvingades föreningen att ”pausa” sin verksamhet.

Att den socialdemokratiska föreningen i den klassiska bruksorten Kolsva tvingas ”pausa” sin verksamhet är ju – i en tidnings perspektiv – en sensation. För partiet måste det vara en katastrof.

Det är som om Moderaterna hade tvingats ”pausa” sin verksamhet i den moderata högborgen Djursholm eller om Sverigedemokraterna hade tvingats ”pausa” i SD:s Sölvesborg

Sannolikt att detta kommer att hända?
Helt osannolikt!

Per Ågren (S), kommunstyrelsens ordförande i Köping, kommenterar i BBLAT:
”Det är ett hårt slag att föreningen, som ju är väldigt anrik, nu inte kan fortsätta.” Och tillägger: ”Men den är vilande, inte upplöst.”

1970 hade Kolsva kommunfullmäktige 25 mandat. 18 av dem var socialdemokrater. Där satt kärnmakaren Sven Andersson, muraren Åke Höglund, smeden Allan Jansson, svarvaren Sven Hedström, lantbrukaren Birger Ivarsson och poliskommissarien Gösta Högberg…för att nämna några.

Efter sammanslagningen med Köpings kommun fick kända S-politiker i Kolsva ledande positioner i Köpings kommun. Olof Landquist, kommunalkamrer i Kolsva, blev kommunalråd i Köping och ordförande i skolstyrelsen. Mattis Persson kom in i kommunstyrelsen och blev ordförande i kommunfullmäktige. L Olof Karlsson blev ordförande i byggnadsnämnden. Sven Hedström blev vice ordförande i skolstyrelsen.

Socialdemokraternas katastrofala utveckling i Kolsva är lätt att förstå och helt självförvållad. Ett parti som driver en politik i strid med väljarnas vilja tappar tillit, tappar medlemmar och tappar väljare.

På två val har Socialdemokraterna i Kolsva gått från 44 till 22 procent. Före valet 2018 lade S ned Kolsva kommundelsnämnd, i strid med den lokala folkviljan. Detta gynnade SD, som var emot och fick ett dramatiskt uppsving.

Före valet 2022 hade S bestämt sig för storskalig vindkraft i vildmarksområdet Tretjärnsberget nära Kolsva. Protestlistor med över 2 400 namn samlades ihop. Partiet Vanligt folk startades, med nej till storskalig vindkraft som huvudpunkt i sitt program, fick två mandat och kom in som vågmästare direkt efter valet.

När KD ”bytte sida” och bestämde sig för att stödja ett S-lett styre i Köping var frågan om storskalig vindkraft en svår nöt när det gemensamma 35-punktsprogrammet skulle antas.

S gav med sig – och nu är Nej till storskalig vindkraft under den kommande mandatperioden en av punkterna i det gemensamma programmet för styret i Köping.

Samtal med sossar i Kolsva ger mig inblickar i känslor och stämningslägen:
Socialdemokraterna i Köping har velat styra socialdemokraterna i Kolsva. I Kolsva vill S lyssna på folket och driva frågor som väcker lokalt engagemang. I Köping vill S köra på och tvinga igenom, oavsett folkopinion. Någon uttrycker känslorna i Kolsva till Köpings kommun som: ”Ett tvångsäktenskap som inte lett till kärlek.”

Annika Duàn och Börje Eriksson har varit ordförande för S-föreningen i Kolsva. I dag är Annika ordförande i kommunfullmäktige i Köping och Börje är andre vice ordförande. Kan de behålla sin politiska identitet och legitimitet, när de inte är medlemmar i lokalföreningen i det egna valdistriktet, där de bor?

Socialdemokraterna i Köping tycks ingenting ha lärt av katastrofen i Kolsva. Partiet tutar och kör på för att fullfölja tvångsanslutningen till kommunalt VA på Norrmälarstrand och för att förbereda och möjliggöra en vätgasfabrik på Sjötullen.

Norrmälarstrand är ett klassiskt stugområde, framför allt för arbetarklassens söner och döttrar i Köping. Sommarboende för en del, året runt för andra.

Regering och riksdag har fattat beslut om att den som i dag har en miljömässig godkänd lösning inte skall tvingas in i ett kommunalt VA-system. Det har fått kommuner att i ”omtag” fatta nya beslut, i till exempel Båstad, Orsa och Umeå.

Inte i Köping. Här vägrar S att göra ett ”omtag”. S kör på med hänvisning till ett ursprungligt beslut från 2016. Det kommer att bli anslutningskostnader på 500–600 000 kronor för många. Oron, vreden och vanmakten är stor bland de boende på Norrmälarstrand.

Protesterna mot en planerad vätgasfabrik är omfattande bland de närboende på Kungsängen och på Malmön. Folk är rädda för liv och hälsa och för ”geografisk livegenskap”. De kommer inte att kunna flytta därifrån, i hus som ingen vill köpa. Ingenstans i världen finns en vätgasfabrik som ligger granne med två bostadsområden och nära en annan industri med explosionsrisk i sin produktion, Yara. Varför skall Köping vara först i världen?

Köping Hydrogen Park leder inte till grön vätgas, inte till grön omställning, skapar inte många nya jobb, placerar inte Köping på kartan. Fake news från företaget möts av faktaresistens från ledande politiker i Köping. Det har Magazin24 visat i över 30 granskande artiklar.

Mark Twain konstaterade: ”Det är lättare att lura en man än att få honom att förstå att han blivit lurad”.

Folkstyre förutsätter lyhördhet för folkviljan. Driver ett parti en politik alldeles tydligt mot vad folk som närmast berörs önskar sig – då kan partiet inte hoppas att genomföra ett val med fler mandat och ökat förtroende. Jag blir inte förvånad om katastrofen (S) i Kolsva kommer att upprepas i Köping i kommande val.

Lyssna på folket, skapa trygghet; använd inte makten så att den skapar oro och vanmakt hos folket. Några enkla råd till alla partier i Köping – för den som vill lyssna.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020