Orden som inspirerar mig
Fyra personer och citat från dessa som väglett mig i livet.
Fyra personer och citat från dessa som väglett mig i livet.
Zygmunt Bauman var en polsk sociolog och filosof, verksam som professor vid universiteten i Warszawa, Tel Aviv och Leeds. Han skrev rader av vetenskapliga arbeten, essäer och böcker.
Även över 90 år gammal fyllde Baumann aulor och föreläsningssalar med studenter över hela världen. Han var en provokatör, en estradör och en rabulist. En piprökande farbror med underfundig ton. Han hade en mild ironi, saknade bitterhet, behandlade samtidens stora frågor utan att komma med förenklade lösningar.
Han talade om behovet av att återupptäcka dialogen, ut ur de zoner vi bygger in oss i på nätet.
Mitt favoritcitat: ”Mänskligheten har två val. Antingen lyssnar vi på varandra, samtalar med varandra – och överlever tillsammans. Eller också lyssnar vi inte på varandra, samtalar inte med varandra – och går under tillsammans.”
Olof Palme är en ikon bland Sveriges statsministrar. Det brutala mordet på Palme den 28 februari 1986 bidrar till minnesbilder vi aldrig glömmer.
Palme var bildad, berest, språkkunnig. Hans internationella engagemang var stort. Hans röst hördes i världen. Han väckte förtjusning och kärlek bland meningsfränder, men också avsky och hat bland meningsmotståndare.
Palme kom från högborgerlig miljö men valde arbetarrörelsen som sin politiska bas och hemvist. Han var Sveriges statsminister i sammanlagt 11 år och drev bland annat igenom lagen om Medbestämmande i arbetslivet (MBL) och lagen om allmän föräldraförsäkring.
Ett Palme-citat jag bär med mig och inspireras av: ”Verkligheten är vår värsta fiende. Vi får inte skönmåla, vi får inte svartmåla. Vi måste utgå från verkligheten sådan den är. Bara då kan vi bygga ett bättre samhälle.”
Per Ahlmark hade tre ambitioner i sin ungdom: att bli chefredaktör för Dagens Nyheter, att bli professor i statskunskap, att bli statsminister. Han blev partiledare för Folkpartiet (Liberalerna), han blev vice statsminister, chef för Filminstitutet, poet, författare, kolumnist, i DN och Expressen.
Per Ahlmark blev partiledare (FP) när han var 36 år gammal. Tillsammans med centerledaren Thorbjörn Fälldin och moderatledaren Gösta Bohman vann han det historiska valet 1976. Då bröt de borgerliga partierna ett 44-årigt socialdemokratiskt maktinnehav. Ahlmark blev arbetsmarknadsminister, gillade statsminister Fälldin men inte finansminister Bohman. Redan 1978 lämnade Per Ahlmark regeringen.
Ahlmark gick in i en depression. Att läsa och skriva poesi blev Per Ahlmarks väg ut ur depressionen. ”En formulering hos Gunnar Ekelöf är bättre än alla piller”, hävdade Ahlmark. 1982 utkom han med diktsamlingen Överleva. Hans memoarer utkom 2011 med titeln ”Gör inga dumheter medan jag är död.”
”Politik och poesi går inte så bra ihop”, reflekterade Ahlmark och förklarade: ”Medan politikern vill besegra och dölja är poesins språk att redovisa osäkerhet och skepsis, att medge den egna bräckligheten, lyssna inåt för att dölja eller erkänna sin desperation eller livsvilja.
Ahlmark drevs av frihetslidelse och demokratipatos. Han hatade kommunism, nazism, islamism. Han var en vass talare och en lysande debattör,
Ett citat av Per Ahlmark som följer mig och inspirerar mig: ”En liberal är en tvivlare, som ständigt ifrågasätter hävdvunna sanningar, som väger nya fakta och argument, för och emot.”
Jag har inga problem med att nyansera och ändra en ståndpunkt, om nya fakta eller kloka argument övertygar mig. Ingen skall kunna kritisera mig för faktaresistens!
Sven Delblanc var författare, essäist, litteraturkritiker och litteraturhistoriker. Som författare hör han till det svenska språkets stormästare.
Från debuten 1962 till sin död 1992 skrev han ett trettiotal romaner och cirka 15 pjäser för radio eller scen. Nattresa, Åsnebrygga, Hedebysviten, Samuelssviten och den självbiografiska Livets ax är några av hans många titlar.
Sven Delblancs livssyn var mycket mörk. Han talade själv om sin radikalpessimism. Det tema som går igen i hans böcker kan kallas frihetens tragedi. Den vanmäktiga människans val står ofta mellan underkastelse under en auktoritär ordning eller en destruktiv frihet.
Han försökte att leva, som om mörkret inte existerade, och förena illusionslös klarsyn med handlingsförmåga och framtidstro. Mörkret i Sven Delblancs texter motverkas av hans språkliga energi och uppfinningsrika ordglädje.
Kärlek ger oss mening, livskraft, glädje, skönhet och njutning. Många har skrivit vackra formuleringar om kärlek. Sven Delblanc har skrivit den bästa, som jag ofta tänker på, citerat i artiklar och i tal till brudpar:
”Kärleken är det fjun av Guds vinge, som uppväger allt livets bly.”
Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.