Arboga solcellspark
”Det är långt ifrån en bra investering”, menar kritikerna.
”Det är långt ifrån en bra investering”, menar kritikerna.
Protesterna växer i Arboga mot planerna på norra Europas största solcellspark vid Högsjön, Jädersby och Jädersbruk.
Kommer norra Europas största solcellspark, som planeras att byggas i Arboga kommun, att effektivt och tillförlitligt kunna tillföra elkraft till elnätet?
Peter Mellberg, civilingenjör i elkraftsystem och global direktör för gröna lösningar, kommer till Jädersbruk för att förklara problemen med oplanerbar och väderberoende kraft. Han kommer också att belysa riskerna med batteri- och vätgaslagring.
Klockan 19:00 på tisdag den 14 maj kommer han till Jädersbruk i Arboga för att berätta om problemen med att bygga in stora mängder oplanerbar och väderberoende kraft från exempelvis solcellsparker.
Men det är alltså så att protesterna mot planerna på norra Europas största solcellspark, som företaget Ilmatarsolar AB vill bygga i det miljökänsliga naturområdet runt Högsjön, Jädersby och Jädersbruk, växer sig starkare. Det är en grupp boende i det berörda området som har gått samman för att försöka bromsa denna jätteanläggning. Till mötet är även Arboga kommuns politiker inbjudna.
Solcellsparken är planerad att byggas på ett 707 hektar stort skogsmarksområde, vilket motsvarar över 1000 fotbollsplaner. Området är lika stort som hela Arboga tätort.
Trots att det ännu inte finns tillstånd för att bygga har två markägare, som planerar att arrendera ut marken till solcellsbolaget, redan låtit kalhugga stora ytor skogsmark. Kritikerna menar att när träden försvinner ökar översvämningsrisken markant, eftersom inget längre binder vattnet i marken.
Vidare säger man att djurlivet och faunan skulle skadas allvarligt när den naturliga miljön rivs upp och ersätts av solcellsanläggningar, 50 meter från många bostäder. Den populära badsjön Högsjön riskerar också att påverkas negativt, menar man.
Försvarets forskningsinstitut har också nyligen visat i en studie att den elektromagnetiska strålningen från solcellsparker kan påverka mobiler, wifi, radio och tv negativt. I vissa fall har till och med kommunikationen för blåljusenheter slagits ut. Peter Mellberg reder på tisdag ut begreppen.
Nedan det planerade området (blått).