Hem & Trädgård
15:00 | 7 september 2024

Egen kompost och elektrifiering när kyrkan ställer om för miljön

Många bäckar små gör att Arbogabygdens församling kan fira sin miljödiplomering.

Att byta ut bensindrivna grästrimmers mot elektriska är en av flera förändringar som ska göra Arbogabygdens församling klimatsmartare. Väldigt bra, menar kyrkogårdsarbetaren Anna Andersson. Foto: David Eriksson

Arbogabygdens församling har sedan 2022 arbetat målmedvetet för att uppnå miljödiplomering enligt Svenska kyrkans riktlinjer. Det har de nu lyckats med.

– Det här är bara början. Vi är nu diplomerade enligt Svenska kyrkans miljödiplomering steg ett. Det finns tre steg och de hänger ihop med Agenda 2030. Första steget innebär att hitta några områden att jobba med och sen få igång det kontinuerliga miljötänket, säger Joakim Wikström, kyrkoherde i Arbogabygdens församling.

Ett av områden som kyrkan i Arboga fokuserade på var trädgårdsavfall.

– Vi försöker kompostera så mycket vi bara kan på kyrkogårdarna som sen kan användas till planteringsjord. Det kommer säkerligen inte bli helt självförsörjande, men åtminstone en större del av vårt behov. Arbetet på kyrkogårdarna sker i stort sett varje dag så att använda kompostmaterial som sen blir ny jord är helt naturligt, säger Joakim.

Arbogabygdens församling försöker även att hela tiden hitta miljövänliga alternativ i sin vardag. Ett exempel är så kallade perenna växter.

– Det är växter som återkommer år efter år vilket innebär att vi inte behöver plantera nytt.

Kyrkans anställda trivs med att jobba miljövänligt. Anna Anderson, kyrkogårdsarbetare, förklarar:

– Vi vill verka för minskad klimatpåverkan och ökad omsorg om vårt gemensamma livsrum på jorden. Vi arbetar därför systematiskt med ett större ansvarstagande för avtrycken på vår natur och omvärld, säger Anna Andersson, kyrkogårdsarbetare.

Joakim Vikström, kyrkoherde i Arbogabygdens församling. Foto: David Eriksson

Kyrkan i Arboga försöker även att i så hög grad som möjligt elektrifiera sin vardag. Både gällande såväl maskiner och verktyg som fordonsparken.

– Vi har robotgräsklippare på flera platser. På två av våra kyrkogårdar så har vi numera även bisamhällen som en biodlare tar hand om. Det är ett litet sätt att bidra till pollinering och biologisk mångfald. Vi försöker även att ha insektshotell på våra anläggningar. Det är många bäckar små helt enkelt, säger Joakim.

Miljödiplomeringen handlar om flera aspekter än det rent miljömässiga. Det handlar även om social och ekonomisk hållbarhet.

– Jag tror det är viktigt att inte kasta sig på de stora målen direkt, utan fokusera på det lilla. Till exempel så skickar vi inte ut lönespecifikationer med post längre utan allt går digitalt. Det är en liten grej som kan göra skillnad på lång sikt, säger Joakim Wikström.

Vad krävs av er i steg 2 av Svenska kyrkans miljödiplomering?

– Det blir hårdare krav och då ska man försöka göra mer för miljön, inte bara de mindre sakerna. Det blir större och större ju fler steg man kommer upp.

Kommer ni ha tid med det?

– Det måste få ta tid och det måste få kosta. Vi har bara en jord och den får vi inte slarva bort. För oss som kyrka så ser vi det som att jorden är guds gåva till oss. Då har vi fått den att förvalta och inte förstöra. Oavsett vad man har för religiös syn så är det viktigt att veta att jordens resurser är begränsade, både ekonomiskt och miljömässigt. Det gäller att försöka bidra så mycket som man kan, avslutar Joakim Wikström, kyrkoherde i Arbogabygdens församling.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020