Bodyfitness
08:26 | 6 juni 2021

EM-äventyret slutade med en åttondeplats för Rezan

I maj representerade Rezan Persson från Arboga det svenska landslaget i bodyfitness på EM i S­panien.

Rezan Persson från Arboga var med om ett häftigt äventyr på Bodyfitness-EM i Spanien. Hon placerade sig på åttonde plats i veteranklassen. Foto: Björn Blomgren

Rezan Persson från Arboga har skördat stora framgångar i bodyfitness, bland annat flera SM-medaljer. Tävlingsformen påminner om bodybuilding men fokuserar mer på musklernas utseende än deras storlek. De tävlande bedöms också för deras scenspråk och klädsel.

För ett par veckor sedan gjorde hon sin första EM-tävling. I spanska Santa Susana, ett par mil utanför Barcelona, kammade hon hem en åttondeplats i veteran-klassen.

Hon missade en topp 6-placering, vilket hade inneburit y­tterligare en chans att visa upp sig för juryn, med en hårsmån.

– Backstage var det värsta kaoset. Det var mer än tusen tävlande från hela Europa. Jag tror det gjorde att jag blev nervös. Jag fick en åttondeplats på grund av scenspråket, jag hade inte roligt och min bikini var för stor, s­äger Rezan Persson till Magazin24.

Topp sex hade dessutom inneburit ett nytt fysikmoment, vilket Rezan tror hade gynnat henne.

– Min fysik var det inget fel på och det är jag glad för. Men jag ska jobba ännu mera på scenspråket. Är man på EM eller VM räknas hur håret ser ut, hur dina tatueringar sitter, om du ler och är avslappnad. Allt ska vara perfekt.

Är du nöjd med åttonde­platsen?

– Både och. Jag är nöjd med att jag tog mig dit, hela vägen. Vägen dit är roligast, hårdast, viktigast. Sen när man är på scenen är det som att man får en bonus efter allt slit. Jag är nöjd men efter allt slit jag har gjort borde jag le bättre och vara mer avslappnad, så att domarna tänkt att ”hon strålar”.

Rezan Persson laddar alltid upp med två koppar cappuccino innan träning. Foto: Björn Blomgren

Rezans bodyfitness-karriär tog fart för ungefär tio år sedan, lite av en slump. Efter en skilsmässa flyttade hon till Köping och började träna på City Gym.

– Från början var träningen min terapi, sen blev det en livsstil. Många började fråga mig om jag inte skulle tävla i bodyfitness.

Rezan pratade med gymmets dåvarande ägare Roger Gustafsson om sporten. Hon träffade sedan landslagsprofilen Carina Isaksson, som uppmanade henne att ställa upp i talangjakten ”L­uciapokalen”.

Rezan kom på tredje plats av 38 deltagare och fick blodad tand. Hon tog sedan också hjälp av coachen Fredrik Boson, som bland annat coachar de från tv kända gladiatorerna.

Persson började sen att skörda framgångar i sporten. Hon har flera medaljer på kontot, bland annat SM-silvret från 2019 som gjorde att hon kvalificerade sig för EM.

I september är det dags för nästa SM-tävling. Rezan kommer ge allt och gå för guldet, speciellt med tanke på att det finns en VM-biljett i potten.

– Jag vill tävla på VM också. Det är min dröm innan jag slutar.

Fram till höstens SM har Persson ett tufft schema. Träning sex dagar i veckan är det som gäller.

Och månaden innan tävling väntar en jobbig men nödvändig diet.

– Sista veckorna innan tävling i den här sporten, det är verkligen inte hälsosamt. Dieten påverkar psyket. Man är helt slut. Det är väldigt låga kalorier, men det är bara en kort period. Annars är hela vägen hälsosam. Man tränar, man mår bra och man tycker det är roligt.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-