Kungsör fortsätter uppåt i årliga rankingen av det lokala företagsklimatet
Hela KAK-regionen tar kliv framåt, men Hallstahammar tappar.
Hela KAK-regionen tar kliv framåt, men Hallstahammar tappar.
Under onsdagsförmiddagen släppte Svenskt Näringsliv den årliga rankingen av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Där har drygt 32 000 företagare i hela landet fått betygsätta hur det är att driva företag i sin kommun. Kommunerna betygsätts sen på en sexgradig skala.
På lokal nivå visar rankingen att Kungsör ännu en gång placerar sig högst bland kommunerna i Västra Mälardalen. Kungsör, som förra året fanns på plats 23 av 290 kommuner, får i år placeringen 16 i Sverige. Helt i linje med det arbete som har skett i kommunen under lång tid, menar Kristin Lahed, regionchef på Svenskt Näringsliv i Västmanland.
– Kungsör som inledde sin resa från plats 286 år 2016 får även i årets ranking utdelning för sitt arbete. Kommunen har nu genom sitt aktiva arbete med företagsklimatet klättrat 270 placeringar på åtta år och höjer sig i årets ranking på samtliga parametrar som företagen tyckt till om. Grunden i detta är en tät och konstruktiv dialog med det lokala näringslivet, säger Kristin Lahed, regionchef Svenskt Näringsliv Västmanland, i ett pressmeddelande.
Företagen har även fått tycka till om dialogen med kommunens beslutsfattare och resultatet från det visar att Kungsör får Sveriges bästa betyg och landar därmed förstaplatsen. Även informationen till företagen och tjänstemännens samt politikernas attityder får pallplatser i den nationella jämförelsen, enligt Svenskt Näringsliv.
– Jag är oerhört stolt över att Kungsör fortsatt ligger i topp när det gäller företagsklimat. Det här resultatet visar att vårt långsiktiga arbete ger resultat. Vi kommer att fortsätta arbeta med samma engagemang och fokus, säger kommunalrådet Mikael Peterson (S) i ett pressmeddelande från Kungsörs kommun.
Årets ranking visar att även Arboga har gjort en stark resa uppåt. Kommunen landar i år på plats 166, att jämföra med plats 215 föregående år. 49 platser högre upp i rankingen och betyget 3,44 på den sexgradiga skalan.
– Vi är såklart glada över att vi klättrar på rankingen. Vi behåller en hög ambitionsnivå för näringslivsfrågorna och vårt långsiktiga mål till 2026 är att ha ett sammanvägt betyg på 4,0. För att nå dit kommer vi att genomföra flera insatser med en bredd av näringar, säger kommunstyrelsens ordförande Jonna Lindman (M) i en kommentar på Arboga kommuns hemsida.
Köpings kommun i sin tur, som de senaste två åren kvalificerat in sig på landets bottenlista, tar i årets ranking ett litet kliv upp från de kommunerna med sämst företagsklimat enligt företagen. I årets rankinglista placerar sig Köping på plats 276, jämfört med plats 284 föregående år.
– Även om vi fortfarande befinner oss i början av denna resa, ser vi det som ett positivt tecken att våra gemensamma insatser bär frukt, säger näringslivschefen Richard Folkebrant i en kommentar på Köpings kommuns hemsida.
– Både Arboga och Köping gör lyft i den positiva riktningen i årets ranking, främst beroende på kommunernas ökade dialog med näringslivet. I båda kommunerna, men kanske främst Köping, har detta varit långt ned på prioriteringslistan länge – något som kommunen nu ansträngt sig för att förbättra, säger Kristin Lahed.
Hallstahammar däremot fortsätter att tappa i rankingen och faller i årets ranking från plats 77 till plats 122.
– Vi tar självklart rankingen från Svenskt Näringsliv på fullaste allvar och kommer att ta med oss det i det fortsatta arbetet med att ständigt förbättra service och bemötande gentemot näringslivet, säger Catarina Pettersson, kommunstyrelsens ordförande Hallstahammars kommun, i en kommentar på kommunens hemsida.
Beskedet om Hallstahammars placering i år togs inte emot väl av oppositionen i Hallstahammars kommun.
– Det är en mycket tråkig läsning, Hallstahammar har varit i framkant tidigare men det är uppenbart att företagen har tröttnat på fina bilder i sociala medier samtidigt som man motverkar det privata näringslivet i beslut och exempelvis framhärdar med skyhöga sanktionsavgifter på företagare som försöker bidra till utveckling, säger Hans Strandlund (M) i en kommentar.
Bäst företagsklimat i Sverige har Vårgårda kommun i Västra
Götaland, som för fjärde året i rad toppar rankinglistan. På andra plats kommer Trosa, följt av Burlöv.
Så genomförs Svenskt Näringslivs kommunranking:
Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv årligen Lokalt företagsklimat där det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner rankas. Syftet med rankingen är att visa vilken kommun som lyckas skapa bäst förutsättningar för att starta och driva företag. 2024 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 124 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC (Sveriges största kreditupplysningsföretag).