Med hästen som lärare
”Älskad och accepterad som du är”. Det var temat för en föreläsning om arbetssättet FEEL på Café Centrum i Arboga med Gunneli Fallmark från Hjärtegården under lördagseftermiddagen.
”Älskad och accepterad som du är”. Det var temat för en föreläsning om arbetssättet FEEL på Café Centrum i Arboga med Gunneli Fallmark från Hjärtegården under lördagseftermiddagen.
FEEL står för Facilitated Equine Experiential Learning; att med hästar som lärare skapa nya erfarenheter som kan läka ut gamla trauman, och lära oss älska och acceptera både oss själva och varandra sådana som vi är.
(FEEL kan på svenska översättas ungefär till Förändrade Egna Erfarenhteter med hästen som Lärare.)
Gunneli Fallmark från Hjärtegården höll på lördagseftermiddagen en föreläsning om hur man kan jobba med detta arbetssätt. Föreläsningen var riktad till alla, men i sitt jobb med FEEL arbetar Gunneli ofta speciellt med barn och ungdomar med funktionsvariation inom autism-spektrat.
Hästar använder intuitionen
– En del människor är känsligare än andra, konstaterade Gunneli Fallmark, och hästar är känsligare än de flesta människor. Deras sinnen är betydligt mer utvecklade än våra. Dessutom använder de sitt sjätte sinne – intuitionen – mycket mer än vi.
– Hästar är också väldigt empatiska, underströk Gunneli Fallmark. Och de vill både varandra och oss människor väl, så länge vi respekterar dem och visar dem vänlighet. De dömer aldrig och de lever i nuet.
Pratar via energifält från hjärta till hjärta
– Hästar har en avancerad förmåga till icke-verbal kommunikation, hävdade Gunneli Fallmark. De kan ju inte prata med ord men har andra sätt att kommunicera, via energifält som utgår från hjärtat.
I FEEL lär man sig att även människans energifält utgår från hjärtat. Och när hästens och människans energifält möts kan vi kommunicera via våra energier, från hjärta till hjärta – med både hästar och människor.
– Respekt är ett av honnörsorden inom FEEL, berättade Gunneli Fallmark. Man ska aldrig beröra någon annan – vare sig hästar, andra djur eller människor – utan att ha blivit inbjuden till att göra det. Vi behöver sätta våra egna gränser och även respektera varandras.
Med hästen som lärare kan vi bl a lära oss att:
• Behärska både kommunikation i såväl ord som icke-verbalt.
• Känna större känslomässig stabilitet.
• Skapa trygga gränser gentemot andra.
• Stärka självinsikt och självkänsla.
• Utveckla tillit och respekt.
• Hantera tidigare traumatiska händelser.
Nytta i vardagen
Ett 15-tal åhörare som kom för att lyssna på föreläsningen fick vara med i några olika övningar för att hitta inre avslappning via andningen, känna inre bilder med mera. Något som de flesta kan ha nytta av i vardagen även för den som inte umgås med hästar.
– Men med hästarnas hjälp kan vi komma längre, och upptäcka våra magiska jag via hästens djupa visdom, avslutade Gunneli Fallmark sin föreläsning. Genom att se djupt in i hästens öga kan vi komma att se vår egen själ.