INSÄNT
13:15 | 7 juni 2024

Stureskolans årliga resa till Berlin

En tur fylld av upplevelser och erfarenheter.

Truppen samlad vid Checkpoint Charlie i centrala Berlin.

Måndagen den 27/5 samlades 11 elever och tre lärare på Stureskolans parkering i Arboga för att inleda 2024 års studieresa till Berlin.

Det är en mångårig tradition på Stureskolan att eleverna som läser tyska reser till Berlin genom ett samarbete mellan lärarna i Tyska och lärarna i SO. Studieresans mål är att ge eleverna chansen att praktiskt tillämpa sina språkkunskaper, uppleva den tyska kulturen samt möta många av de historiskt viktiga platser som är förknippade med staden Berlin, det andra världskriget, förintelsen samt det kalla kriget.

Efter att ha kontrollerat att alla hade pengar, pass och väl laddade mobiltelefoner med sig äntrade vi bussen till Arlanda redan klockan 05.30. Stämningen var god och allting på Arlanda fungerade smidigt även om det fanns inslag av både stress och lite resfeber. När vi klev av planet i Berlin möttes vi av samma värme som vi lämnat hemma i Sverige. På vägen till vårt hotell i de östra delarna av centrala Berlin fick eleverna en försmak av att folklivet i

Berlin skiljer sig en hel del mot folklivet i Arboga en vanlig måndag. Efter en kort paus på hotellet bar det av ut för att ta del av allt som staden har att erbjuda. Innan vi kom fram till den berömda paradgatan Unter den Linden stannade vi för en lunch som för de allra flesta elever bestod av en klassisk Berliner Döner. Vi begav oss sedan av till Siegessäule – den höga pelare som Albert Speer flyttade till Strasse des 17. Juni som en del av skapandet av Hitlers mönsterstad Germania.

Efter en lång och ansträngande vandring uppför pelarens trappsteg möttes vi av en strålande överblick ut över den stora staden Berlin. Då man kan gå runt uppe på pelaren så kan man se Berlin från alla olika väderstreck – eleverna kunde lätt identifiera flera av stadens berömda landmärken. Vi promenerade därefter i sakta mak fram emot Brandenburger Tor för att få till ett klassiskt fotografi från denna plats. Från Brandenburger Tor vandrade vi vidare mot två av de mest centralt belägna minnesmonumenten från förintelsen. Först såg vi Denkmal für die Ermorderten Juden Europas och därefter det minnesmonument som 2012 uppfördes till minne av de romer som dog i samband med förintelsen. Vandringen fortsatte sedan vidare till den tyska riksdagsbyggnaden för att till sist avslutas med middag på stadens Hauptbahnhof.

Här står man framför Brandenburger Tor.

Efter en inspirerande hotellfrukost med fokus på sockerbomber för många av eleverna så bar det av till Checkpoint Charlie tidigt på tisdagens morgon. En plats som nästan är obligatorisk i alla former av spionfilmer som skildrar det Kalla kriget. Därifrån vandrade vi i sakta mak längs med den fashionabla Friedrichstrasse upp till Unter den Linden där vi fortsatte vår vandring och studerade platsen för det beryktade bokbålet vid Humboldt Universitetet 1933 och den storslagna Berliner Domen. Den långa vandringen avslutades vid Alexanderplatz där det var dags för lunch på den gigantiska gallerian Alexa. Idag var fokus på lunchen för många av eleverna att testa på den klassiska Currywursten. Efter lunchen var det dags för det som är resans viktigaste moment – besöket på koncentrationslägret Sachsenhausen. För att ta sig ut till Sachsenhausen får man åka ganska långt med pendeltåg, men resan fungerade som en bra vilopaus och uppladdning.

Väl inne i Sachsenhausen så vandrade vi runt under nästan två timmar. På plats kunde eleverna se hur baracker och uppställningsplatsen såg ut samt resterna av det område som kallades Station Z där avrättningarna skedde under olika former. Besöket gjorde stort intryck på eleverna och de tyckte att det var väldigt givande att få uppleva en sådan plats. Efter en lång resa tillbaka till centrala Berlin avslutades sedan dagen med middag – återigen i form av klassisk Döner i närheten av vårt hotell.

På onsdagen så stod Berlinmuren på agendan under förmiddagen. Vi började med att ta oss bort till Bernauer Strasse där det finns ett litet museum som visar hur Berlinmuren skapades samt hur själva övervakningen fungerade. Därefter åkte vi länge med S-Bahn till East Side Gallery där konstverk sedan 1990-talet har målats på några av de få delar som finns kvar av den ursprungliga muren. Den nästan 1,5 kilometer långa vandringen för att titta på konstverken var en estetisk och rolig upplevelse för oss alla. Därefter fick eleverna några timmar på egen hand i stadens affärer.

Där använde de sig av sina många tyska fraser som de lärt sig genom åren. Alla elever återvände till hotellet nöjda och belåtna för en sista kväll tillsammans.

På torsdagen var det sedan dags att ta oss hemåt till Arboga igen. Vi hade verkligen upplevt mycket intensiva dagar tillsammans. Efter många timmar på olika transportmedel (spårvagn, flyg och buss) så var vi slutligen tillbaka i Arboga igen strax innan klockan blev 17.00. Alla elever och vi lärare var trötta men glada över att varit med på en resa fylld av upplevelser och erfarenheter.

Per Hermansson, lärare


Det här är en insänd artikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna.

Vill du skriva till vår insändarsida? Skicka din text till insant@magazin24.se. Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020