Angående styrprinciper för Köping Rådhus AB
Samt "styrelsesammansättning i helägda kommunala bolag". Två motioner från Ola Saaw (m).
Samt "styrelsesammansättning i helägda kommunala bolag". Två motioner från Ola Saaw (m).
Motion 1:
Köping Rådhus AB registrerades som bolag per den 13 februari 2019. Syftet med bolaget anges i bolagsregistreringen enligt följande:
Verksamhet och ändamål
”Bolaget har till föremål för sin verksamhet att äga och förvalta aktier och andelar utifrån av fullmäktige givna instruktioner samt samordna och utveckla verksamheten för koncernbolagen och kommunens räkning. Bolagets syfte är att, inom ramen för de grundsatser som gäller för kommunal verksamhet enligt kommunallagen, ha uppsikt över dotterbolagens verksamheter samt tillvarata de möjligheter till samverkan och effektivisering som finns mellan de kommunala företagen och kommunen”.
Den politiska tanken med bildandet av Köping Rådhus AB var god. Vår förhoppning var att kommunen via Köping Rådhus AB som angivits ovan, på ett bättre sätt skulle kunna ”samordna och utveckla”, ”ha uppsikt över” samt tillvarata möjligheterna tillsamverkan och effektivisering”.
Tyvärr kan jag konstatera att mycket få av dessa förväntningar har uppfyllts. Köping Rådhus har mer eller mindre endast blivit någon form av sammanställningsbolag där de ingående dotterbolagen resultaträkningar och balansräkningar adderas samman och sedan pliktskyldigas redovisas i Köping Rådhus AB. Styrningen och samordningen är med andra ord obefintlig om man skall vara kategorisk.
Jag anser att Köping Rådhus AB sett ur den synpunkten måste reformeras och ges en tydligare roll, annars finns det inget som motiverar bolagets fortsatta existens.
Jag föreslår att:
• Kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att utarbeta tydligare styrprinciper och mandat för Köping Rådhus.
Motion 2:
Ang. styrelsesammansättning i helägda kommunala bolag
I Köping kommuns bolag tillsätts styrelseledamöter av kommunfullmäktige. Sammansättningen varierar utifrån resultatet från det senaste allmänna valet. Tidigare har val till resp. styrelse skett årligen i samband med ordinarie bolagsstämma, men efter senaste valet 2022 har styrelsevalet kommit att gälla hela den kommande mandatperioden, dvs 4 år.
Traditionen i Köping har i princip alltid varit att de ledande politikerna i majoritet resp. minoritet har innehaft i princip alla viktigare styrelseposter, inkl. ordförande och vice ordförande. Köpings kommun har ur den aspekten varit relativt unik i kommun-Sverige.
I takt med ökande kommunal bolagisering, en mer komplex verksamhet i bolagen samt ökad fokusering på transparens så kan man notera att det ovan nämnda förhållandet har fått en ny och annan aktualitet.
Det senaste årens händelser och utveckling har också visat på problem med förekommande jävssituationer i samband med vissa frågor samt den ständigt återkommande frågan om ”att komma ihåg vilken stol man sitter på” när man som politisk förtroendevald företräder både kommunal verksamhet och ett bolag.
Man kan i detta sammanhang också lyfta frågan om styrelserna i de kommunala bolagen endast skall bestå av politiska företrädare. Det borde också öppnas en möjlighet att tillsätta professionella styrelseledamöter med specialkompetens.
Med anledning av detta så föreslår jag att:
• kommunfullmäktige fr o m kommande mandatperiod rekommenderar de politiska partierna att vid sina nomineringar undvika att ett förtroendevalt uppdrag kolliderar med ett styrelsedito
• kommunfullmäktige beslutar om att se över möjligheterna så att även professionella ledamöter kan väljas till ett uppdrag i ett kommunalt bolag.
Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.
Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.
Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.