DEBATT
15:19 | 29 januari 2024

Debattsvar sjukvården

Från M, KD, L och SD på flertalet insändare angående förslag till målbild för framtidens vård i Västmanland, däribland från Charlotte Söderberg, ST-läkare. 

Köpings sjukhus. Foto: M24 arkiv

Inom de närmsta tio åren ökar andelen äldre invånare med 50 procent samtidigt som antalet personer i arbetsför ålder inte blir fler. Dessutom ökar antalet personer som under många år lever med kroniska sjukdomar. Med dagens arbetssätt kommer sjukvården haverera. Vi tänker ta vår del av ansvaret för den nödvändiga omställning som krävs och som säkerställer god och trygg sjukvård för alla i Västmanland – där medarbetarna räcker till.

Utbyggnad av den nära vården handlar om att flytta resurser från kostsam och personalintensiv sjukhusvård till att fler patienter ska få hjälp snabbare på vårdcentralen, att fler ska kunna få besök i hemmet av vården och att fler ska kunna träffa vården digitalt. Ett exempel är våra närvårdsteam i länet som halverar antalet sjukhusinläggningar.

För att lyckas behöver vårdcentralerna verkligen bli ett nav för patienterna. Det kommer möjliggöras bland annat när antalet patienter per läkare på vårdcentralerna minskar, vilket är en viktig del i den föreslagna strategiska utvecklingen. Detta har under lång tid varit en fråga som många läkare på vårdcentralerna lyft.

Flera insändare berör frågor om den akuta sjukvården i Köping. Genom att styra om det akuta mottagandet på natten från Köping till Västerås så kan resurser styras om till att ta hand om betydligt fler patienten på dagen i Köping.

Det är fel att det rör sig om att 10 000 patienter framöver ska besöka Västerås istället för Köping. Så många kommer totalt till Köpings akut varje år. De allra flesta kan och kommer även fortsättningsvis komma till Närakuten i Köping. Det är en mindre andel av de 10 000 patienterna som framöver istället kommer att omhändertas i Västerås eller vid ett högspecialiserat sjukhus utanför länet.

När den strategiska inriktningen godkänts i regionfullmäktige påbörjas nästa steg i arbetet med att ta fram en detaljerad plan för hur fastigheterna och vården i Köping ska utvecklas. I det arbetet ska medarbetare och patientföreningar involveras.

När det gäller ambulanssjukvården gör verksamhetschefen bedömningen att det går att bygga ut verksamheten i västra länet. Under våren tillkommer ca 20 medarbetare inom ambulanssjukvården.

Det är nödvändigt att sjukvården gör stora förändringar i arbetssätt för att medarbetarna ska räcka till. Vi vill att detta sker med god planering för att slippa akuta situationer längre fram, vilket pågår i andra delar av landet.

På det här sättet säkrar vi att det framöver finns lokaler för sjukvård i Köping så väl som i Fagersta, Sala och Västerås. Vi vill behålla alla sjukhus i Västmanland.

Mikael Andersson Elfgren (M)
Regionstyrelsens ordförande

Malin Gabrielsson (KD)
Regionråd med ansvar för specialistsjukvård

Lina Eriksson (L)
Regionråd med ansvar för primärvård och ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden

Ingvar Jonsson (SD)
Regionråd


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020