Konstnären från Kiev som slagit rot i Kolsva
Liudmyla Panasiuk hoppas att få stanna i Sverige och utvecklas som konstnär.
Liudmyla Panasiuk hoppas att få stanna i Sverige och utvecklas som konstnär.
Hon flydde från kriget i Ukraina genom Polen och Tjeckien. Hon kom till Sverige i mars, 2022, ett halvår senare kom Liudmyla Panasiuk, 42, till Kolsva.
Vi möter henne i hennes hem i Kolsva i dag, en radhuslänga med små bostäder, ägd av KBAB. Alla boenden i längan i dag kommer från Ukraina. Där bor också kvinnan hon flydde tillsammans med.
– Jag hade bara med mig en ryggsäck med några få klädesplagg, Inga penslar, inga färger, inga dukar.
Hennes arbetsmaterial kom senare, skickat av hennes äldre bror.
– Jag föddes i Bilhorod-Dnistovskij, i Odessa-regionen. Vi bodde på landet. Vi hade en ko, flera grisar, ankor. Pappa var snickare, mamma var småskollärare.
Liudmyla hade bra lärare i skolan. Hennes bästa ämne var historia. Roligast att få teckna.
– Jag har ritat sedan jag var barn. 2008 köpte jag oljefärger och började att måla på allvar. Mest som hobby, det går inte att överleva som konstnär. Jag målar i olika tekniker, som jag lärt mig själv. Har aldrig gått i konstskola.
I dag målar Liudmyla i olja, akryl, akvarell och oljepastell.
– Jag målar natur, landskap, blommor. Gärna solrosor och äpplen. Jag gillar starka färger.
Liudmyla läser svenska för invandrare, SFI, i Köping. Klockan 8.30 tar Liudmyla bussen till Köping, från hållplatsen intill konditori Ritz i Kolsva, för att gå på SFI. Hon är tillbaka i Kolsva vid 14–15-tiden. Sedan målar hon fram till 23-tiden, då hon lägger sig.
Liudmyla får inspiration och stöttning av konstnärerna Benny Stigsson och Sören Löwenström.
Den gångna helgen var Liudmyla en av 55 konstnärer i Kulturrundan, som arrangerades för andra året av föreningen Köpings Kulturrunda. Antalet deltagande konstnärer hade fördubblats sedan första året.
Tanken med kulturrundan är att öka intresset för bild och form och att lyfta fram Köping som kulturstad. Men framför allt – att skapa möten mellan utställare och besökare.
Konsten kunde beskådas på bland annat Köpings museum. Studieförbundet Vuxenskolan, Nyströmska gården, Teater Forum, Hotel Scheele, Gamla Stans Kreativa, Sjömans konditori och Erlandsgården på S:t Olofsgatan.
Liudmyla ställde under Kulturrundan ut 36 av de 46 tavlor hon målat sedan hon kom till Sverige, i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler.
Alla i radhuslängan där Liudmyla bor i Kolsva, som flytt från Ukraina, saknar flyktingstatus. De har uppehållstillstånd. Liudmylas uppehållstillstånd räcker till mars 2024. Sedan måste det förnyas.
– Om kriget pågår i mars 2024 får jag säkert stanna. Om kriget tagit slut tvingas jag sannolikt att åka tillbaka.
Liudmyla har diplom som grundskollärare. Hon har i Ukraina också jobbat på Tullverket. Jobbade med administration kring varor som skulle importeras och exporteras.
Tror du det blir fred?
– Vi ber och hoppas. Men kriget kan pågå länge. Jag saknar förstås Kiev. Båda mina föräldrar är döda. Längtar efter min bror. Men vill stanna i Sverige. I Ukraina har jag inget hem, inget jobb, ingen framtid.
Vad drömmer du om för din egen del i Sverige?
– Att kunna utveckla mig som konstnär. Att när min svenska är tillräckligt bra bra kunna få ett jobb som lärare.
Hur ser ditt liv i Kolsva ut för övrigt, vid sidan av att måla och gå på SFI i centralorten?
– Jag joggar och stickar. Umgås med min svenske pojkvän Tommy och mina ukrainska vänner i radhuslängan. Och jag älskar att sjunga i duschen.
Exempel på Liudmylas konst nedan.