Köping
06:00 | 26 mars 2023

Tandsköterskor i Köping deltar i nationellt löneuppror

Tandsköterskor vid Folktandvården i Köping anser att yrkesgruppen är underbetalda: ”Bägaren har runnit över.”

Tandsköterskorna vid Folktandvården i Köping är missnöjda över ingångslönerna och löneutvecklingen i yrkesgruppen. Foto: David Eriksson

Tandsköterskor i hela Sverige anställda av Folktandvården känner sig utnyttjade och förbisedda. Därför har ett så kallat ”löneuppror” startats.

På kliniken i Köping jobbar 20 tandsköterskor. Samtliga har ställt sig bakom löneupproret. Magazin24 har träffat dem.

– Den höga inflationen har gjort att den här frågan har nått sin bredd. Bägaren har runnit över. Vi förstår nu, till hundra procent, att vi inte klarar oss på våra löner,  säger tandsköterskan My Lööw, innan hon fortsätter:

– Lönerna, framförallt ingångslönerna, har varit låga under en lång tid. Det finns personer som har jobbat här jättelänge och har kämpat i många år för att få en skälig lön. Det handlar inte om några drömsiffror. Vi vill bara kunna leva och inte behöva oroa oss.

Ingångslönen för nyexaminerade tandsköterskor utan yrkeserfarenhet är 22 000 kronor. Snittlönen för tandsköterskor i länet är 27 603 kronor. Detta är siffror från Folktandvården Västmanland AB.

– Ingångslönen sätter ribban för vad man kan förvänta sig och vilka som vill komma hit för att jobba. Har vi en låg ingångslön kan vi inte konkurrera. Därför får vi inte kompetent personal att vilja komma hit heller, säger My Lööw.

Det handlar inte om några drömsiffror. Vi vill bara kunna leva och inte behöva oroa oss.

Tandsköterskorna i Köping, och hela landet för den delen, menar att en höjd ingångslön skulle göra att deras egna löner höjs. De vill även ha högre lön för det arbete de utför.

– Vi gör mer än vad vi får betalt för och vad som står i arbetsbeskrivningen. Det kan exempelvis handla om att vi tar olika röntgenbilder, något vi måste gå utbildningar för. Vi sköter även allt administrativt samt att vi har olika ombudsroller. Hygienombud och brandombud, bland annat. Jag själv är HLR-instruktör och åker runt på kliniker här i Västmanland utan att få något påslag för det, säger My Lööw.

Tandskösterskornas löneuppror pågår som sagt i hela landet. Sköterskorna i Köping hoppas att detta ska leda till att ledningen inom Folktandvården agerar.

– Vi hoppas att de ska förstå att våra löner är för låga. Vi hoppas även att de ska förstå vad det är vi faktiskt gör ute på klinikerna. Vi är spindeln i nätet som får allting att gå runt. Sen behövs så klart alla yrkeskategorier inom tandvården. Det enda vi begär är en skälig lön för det vi gör, säger My och får medhåll av kollegorna Malin Alhgren och Sandra Mähl.

Tandsköterskorna inom Region Västmanland kräver att ingen tandsköterska ska ha en lön under 28 000 kronor samt att löneutvecklingen, bland annat genom utbildningar, ska gå snabbare. Samtidigt kräver de en ingångslön på 28 000 kronor för att kunna konkurrera med privata aktörer

– Vi har kämpat länge med den här frågan. Nu är det dags att högsta ledningen tar tag i det här, säger Sandra Mähl.

My Lööw fyller i:

– De flesta av oss tycker att det här jobbet är kul. Vi vill utvecklas och göra fler saker. Det är roligt att få variation i arbetet, men någonstans tar det stopp. Man klarar inte av göra allt det här och sen känna att man inte har råd med hyran eller betala för mat och kläder till barnen.

Tandsköterskorna My Lööw, Malin Ahlgren och Sandra Mähl. Foto: David Eriksson

Tandsköterskorna skickade i slutet av förra året ett mejl till Claes Stenlander, vd för Folktandvården Västmanland AB, där de la fram sina krav på högre löner.

Stenlander svarade att de så klart tar tandsköterskornas frågor på mycket stort allvar. Han presenterade sen information om ingånslöner och snittlöner. Han avslutar mejlet enligt följande:

”Vi upplever att vi under många år har arbetat med differentierat lönesättning för alla våra medarbetare för att få en så rättvis lönespridning som baseras på våra lönekriterier. Vi delar er oro över kostnadsutvecklingen i samhället”.

Mejlet fortsätter:

”Representanter för arbetsgivarna och arbetstagarna har en pågående förhandling om märket för löneutrymmet 2023. Vi antar att det tar hänsyn till ökade kostnader utan att påverka kostnadsutvecklingen på lång sikt. Som vi förstår det är syftet att undvika kostnadsutvecklingen på 70-talet då ökade lönekostnader medförde kraftigt ökade kostnader i samhället. Vi instämmer helt i att ni tillsammans med alla medarbetare gör ett fantastiskt jobb. Vi vill att ni skall trivas hos Folktandvården Västmanland.Vi kommer ta upp era frågor med era fackliga företrädare enligt gällande avtal. Vi tar såklart era frågor på mycket stort allvar”.

Fackförbundet Vision delar tandsköterskornas syn på att arbetsgruppen är underbetalada.

– Det här yrket är undervärderat i förhållande till de utbildningskrav och svårighetsgrad som arbetet kräver”, säger Oskar Pettersson som är biträdande förhandlingschef på Vision, i en intervju med P4 Västmanland. 

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020