KRÖNIKA
07:00 | 13 augusti 2023

Vad explosionen i Kolsva lär oss

Veckans explosion i en smältugn i Kolsva är en påminnelse om att risker aldrig kan elimineras,

Det som hände i Harrisburg 1979 skulle inte ha hänt i Harrisburg. Men komponentfel, missvisande processinformation och otillräckligt instruktionsstöd gjorde att den allvarliga kärnkraftsolyckan – då reaktor 2 totalförstördes i en härdsmälta – ändå inträffade i Harrisburg den 28 mars år 1979.

Det som hände i Seveso skulle inte kunnat hända i Seveso. Ändå släpptes flera kilo av dioxinet TCDD ut i luften från lagringstankar på en kemifabrik.  Tiotusentals husdjur dog eller blev slaktade. Ingen människa dog men många drabbades av klorakne. Många kvinnor gjorde abort eftersom de fruktade skador på fostret. Det som inte skulle kunna hända i Seveso hände ändå den 10 juli 1976.

Det som hände i Beiruts hamn skulle inte ha kunnat hända i Beiruts hamn. Men när 2 750 ton ammoniumnitrat exploderade dödades 220 människor och 500 människor skadades. Det som inte skulle kunna hända inträffade ändå i Beiruts hamn den 20 augusti 2020

Det som hände i Kolsva i veckan skulle inte kunnat hända i Kolsva i veckan – en smältugn som exploderade.

Ändå hände det i Kolsva. Tre personer fick föras till sjuhus.

Risker som bränder, läckor och explosioner kan aldrig elimineras inom farlig industriproduktion, även om säkerhetssystemen är omfattande.

En vätgasfabrik är en riskfylld industrianläggning. MSB beskriver vätgas så här:

”Vätgas är en utmanande gas, säkerhetsmässigt, som behöver extra hänsyn för att kunna hanteras på ett säkert sätt. Vätgas är mer reaktivt än de flesta andra brännbara gaser, vilket kan innebära större explosionstryck och i vissa fall övergång till detonation.”

Kan explosionen i en smältugn i Kolsva få de politiska tillskyndarna av Köping Hydrogen Park by Plagazi i Köpings kommun att tänka om? Och de obeslutsamma att bestämma sig?

Eller fortsätter de att hävda att en lokalisering av en ny vätgasfabrik bör ske på tomten fastigheten Sjötullen 1:2/1:22? Nära två bostadsområden, Mälartorget och Malmön, och nära Yara AB – som också har explosionsrisk i sin produktion av ammoniumnitrat, samma ämne som vållade katastrofen i Beiruts hamn?

Yara AB påtalar i ett yttrande de risker som Köping Hydrogen Park lokalisering medför i ”lagring, förvaring och transporter av Yaras produkter inom hamnområdet.”

Yara påpekar också:

”Den föreslagna etableringen kommer medföra att betydande mängder brännbart material och vätgas kommer att transporteras på Nya Hamnvägen. Vid en olycka med brandförlopp finns risker för dominoeffekter på ammoniumtanken samt för transporter från Yaras anläggning medförande tekniskt ammoniumnitrat.”

I Köpings gällande översiktsplan, som antogs den 24 september 2012 och aktualitetsförklarades 2018, står det:

”Kungsängen bedöms som olämpligt som bostadsområde på grund av stor miljöpåverkan och risk för olyckor från omgivande industrier.”

Nu skall detta bostadsområde kanske få ytterligare en riskfylld industrianläggning i sin närmaste omgivning – detta utan att något förslag att köpa ut fastigheterna och avveckla bostadsområdet lagts fram.

Köping behöver både fler skattebetalare och fler företag. Skulle Köping bli en mer eller mindre attraktiv stad att vilja bo, leva och verka i för välutbildade och företagare – med en vätgasfabrik på Sjötullen? Mitt svar är – mindre.

Samtidigt ökar risken att välutbildade med goda inkomster, som betalar hög kommunalskatt, vill flytta från Köping – med fler riskfyllda kemikalieindustrier nära stan.

Om Sjötullen är en lämplig lokalisering för en vätgasfabrik skall Mark-och Miljödomstolen ta ställning till, i en ansökan från Köpings kommun/VME och Plagazi, inlämnad den 28 april i år. Det kan ta ett år eller mer innan domstolen fattar ett beslut.

Köpings oroliga kommunmedlemmar kan inte vänta. Det måste finnas en politisk åsikt i Köpings kommun, här och nu, alldeles oavsett vad Mark- och miljödomstolen kommer fram till om ett år eller två.

Ju förr tjänstemän i förvaltningar och politiska beslutsfattare i Köpings kommun säger ett tydligt nej till en vätgasfabrik på fastigheten Sjötullen, desto tryggare kan oroliga köpingsbor känna sig idag.

Att skapa trygghet och stilla oro är och förblir en huvuduppgift för folkvalda i en politisk demokrati.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020