En ikon från Kungsör
På besök hos en mästare.
På besök hos en mästare.
Ikonmåleri, en konstform med rötter i den tidiga kristna eran. Dess utveckling och påverkan sträcker sig över århundraden och har haft en betydande roll inom den kristna kulturen. Magazin24 besökte Lisa Chemnitz från Kungsör, mästare i ikonmåleri.
Ikonmåleri går tillbaka till 300-talet och särskilt i katakomberna i Rom, utvecklades till sin fulla blomstring i det bysantinska riket på 500-talet. Denna konstform är rik på historia, symbolik och tekniker som har utvecklats och förfinats genom århundradena.
Denna konstform, dess stil och teknik påverkades av både romersk, grekisk och östlig konst.
Tidiga kristna använde symboler som fisk och duva för att representera sin tro. Dessa symboler användes på gravplatser och andra platser där kristna samlades. Efter att kristendomen blev accepterad som statsreligion i Romarriket började behovet av att representera heliga personer och händelser i konsten att växa.
Ikonografin utvecklades som ett sätt att föra fram bibliska berättelser och heliga personer för de troende, särskilt för dem som inte kunde läsa. Tidiga ikoner skapades vanligtvis på träplattor eller pergament och användes i kyrkliga sammanhang för att undervisa, inspirera och frammana andlig reflektion.
Formaliseringen av ikonmåleriet skedde under de första århundradena, där det skapades en standardiserad uppsättning symboler, kompositioner och tekniker. Det fanns en önskan att skapa en enhetlig och teologiskt korrekt framställning av de heliga personerna och händelserna.
Lisa Chemnitz är konstnären som bytte oljefärger mot äggtempera för drygt 20 år sedan. Hon har alltid varit intresserad av religiösa motiv efter en uppväxt i Ulricehamn med dess rikt dekorerade kyrka.
– Hade väl aldrig tänkt att jag skulle måla ikoner, då jag inte ens visste att det fanns utbildningar i ämnet. Men det visade sig finnas, säger Lisa.
2001 gick hon sin första kurs i ikonmålning. Läraren kom från Makedonien och motiv och arbetssätt fångade henne så totalt att hon åkte hem och gav bort alla sina oljefärger.
– Kurserna har blivit många och de kurser jag har på ”mästarnivå” har jag erhållit genom att studera för världens bäste ikonmålare, Georgij Gashev, från Ryssland. Allt på en hög nivå med avancerade motiv. Det högsta du kan tänka i Sverige. Så nu målar jag ikoner på heltid och undervisar även själv i ämnet runt om i Sverige, säger Lisa.
Metoderna och teknikerna för att skapa ikoner kan variera, men den vanligaste metoden är att använda äggtempera på träplattor. Innan arbetet med en ikon påbörjas, inleds det med bön och läsning av en bibeltext som är kopplad till ikonens ämne. Denna inledande andaktsstund ger en andlig inramning för konstnärligt skapande.
Traditionellt används träplattor gjorda av lind eller poppel. För att förhindra att träplattan förvrängs vid förändringar i luftfuktighet infogas två ribbor av ett hårdare träslag i plattans bakstycke, främst gjorda av ek.
– Mina tillverkas i Italien och jag importerar dom själv. På dessa plattor målar jag motivet med äggtempera. Alltså äggula, torrt vitt vin och naturliga färgpigment. Gloriorna förgylls med 24 karat bladguld.
Processen för att skapa en ikon innefattar noggrannhet och precision. Först appliceras fisk- eller pärllim på träplattan, följt av limning av ett linnetyg och flera lager levcas (en blandning av fisk- och pärllim samt alabaster/krita). Linjerna av bilden ritas och ristas in i levcasen utifrån en pappersförlaga.
Målandet börjar med de mörkaste nyanserna och fortsätter med lager på lager av ljusare nyanser. Denna teknik symboliserar övergången från mörker till ljus, från död till liv. Varje ikon är försedd med en text som beskriver dess betydelse och symbolik.
Efter färdigställandet av ikonen behandlas den med vax, lack eller olifa (naturlig fast tvål av olivolja) för att skydda och förstärka färgerna och ytan. Slutligen, innan ikonen används, invigs den genom att placeras på altaret under en mässa.
De moderna helgonen, som till exempel heliga Moder Theresa, finns ju på foton som kan användas för att fånga och måla anletsdragen. I övriga fall finns det cirka 13 000 olika motiv att tillgå.
– Annars är de som vanligtvis målas Kristus, Maria, evangelisterna i Bibeln samt alla helgon, säger Lisa.
Antalet ikoner har under åren blivit många. cirka 60 stycken hänger idag i kyrkor och församlingshem. Övriga hos privata samlare. En finns i en kyrka i Libanon och några har fraktats till Zimbabwe, Myanmar, Storbritannien och Tyskland.
Till Kungsör flyttade Lisa i november 2022 och nu under kulturveckan kommer hon att visa sina ikoner i Kung Karls kyrka. Cirka 25 stycken i varierande storlek och alla dessa är till salu. En ikon kostar allt från 1 000 till 45 000 kronor beroende bland annat på storlek och motiv.
– Hoppas det kommer riktigt många som vill titta och kanske också vill veta mera, avslutar Lisa.