Kungsörsbilden: Hellqvistska gården
Gården fick sitt namn efter konstnären Carl Gustav Hellqvist.
Gården fick sitt namn efter konstnären Carl Gustav Hellqvist.
De flesta har väl någon gång sett Carl Gustav Hellqvists praktverk Valdemar Atterdag brandskattar Visby eller Sten Stures död på Mälarens is.
Konstnären föddes i Kungsör 1851. År 1866 flyttade familjen till huset till höger på bilden, benämnt gården 38 och beläget vid korsningen Hamngatan och Thor Modéens gata.
Huset har sedermera kommit att kallas den Hellqvistska gården.
Gårdsbildningen består av längan till vänster som avslutas med en vinkelbyggnad samt två fristående bostadshus varav det ena skyms av Hellqvistska gården.
I mitten det stora vårdträdet som omgärdades av en syrenberså.
Gården innehöll förutom bostäder en del näringsverksamheter. Mitt på den långa längan fanns en affärslokal där de senaste innehavarna var N. P. Thornströms skomakeri och Karl-Otto Henrikssons Radioservice.
I vinkelbyggnaden inhystes K. W. Anderssons Plåtslageri.
Gården revs 1980 och ersattes av en gruppbebyggelse i kvarteret Bågen.
C. G. Hellqvist lämnade Kungsör tidigt för studier i Stockholm. I slutet av 1870-talet flyttade han till München där han träffade sin blivande hustru. Paret gifte sig och flyttade till Paris 1882. Han antogs som professor i Berlin 1886. Hellqvist avled 1890 i Berlin, och trots sin önskan om att bli begravd i Sverige begravdes han i München.
Startbilden utan beskärning. Klicka för större bild.