Kungsörsbilden: Järnvägstationen
Stationsinspektor Alfred Modéen, far till Thor Modéen, fotograferad vid sent 1800-tal.
Stationsinspektor Alfred Modéen, far till Thor Modéen, fotograferad vid sent 1800-tal.
Se så stolt stationsinspektorn står framför sitt stiliga stationshus!
Stationsinspektor Alfred Modéen i mörk paletå står tillsammans med en av sina stationsskrivare, Frans Ekström, på perrongen. Bilden kommer från en glasplåt från sent 1800-tal. Kungsörs ångsåg, som syns till höger på bilden, brann ned 1925.
Vid järnvägsstationen bestod personalen fram till 1945 av en stins, tre stationsskrivare, en bagagemästare och 12 stationskarlar. En stins var vid denna tid en av pamparna i samhället.
Alfred Modéen nöjde sig inte med uppdraget som stins. Han ägnade sig minst lika mycket åt affärer. Hos Modéen kunde man proviantera inför resan med både snus, cigarrer och cigaretter. Den kanske största anledningen till att Alfred blivit ihågkommen är att han är far till skådespelaren Thor Modéen, som föddes i stationshuset 1898.
Den 3 september 1877 invigdes Kungsörs station av Kung Oskar II och kronprins Gustav, sedermera Gustav V. Genom olika sammanslagningar av kortare bandelar i slutet av 1800-talet kom Kungsör att bli en station på en järnväg som gick från Ludvika till Oxelösund under namnet Trafikaktiebolaget Grängesberg-Oxelösunds Järnvägar (TGOJ). Banans huvudsyfte var att frakta järnmalm till hamnen och järnverket i Oxelösund.
Ånglokens epok upphörde 1953 då banan elektrifierades. Från och med 1967 blev det stora neddragningar i järnvägstrafiken och inte förrän 1997, i samband med Svealandsbanans tillkomst, återupprättades persontrafiken till och från Kungsör. Samtidigt gjordes en rockad, så att godsmagasinet byggdes om till stationshus medan det gamla stationshuset förvandlades till restaurang under namnet Thor Modéens Gästgifveri.
Startbilden utan beskärning. Klicka för större bild.