Kungsörsbilden: Tubfabriken
Nordiska Tubfabriken låg i hörnet av Kungsgatan och Hamngatan.
Nordiska Tubfabriken låg i hörnet av Kungsgatan och Hamngatan.
Året är 1917. Det är krig i Europa. Då startade J. O. Andersson en tillverkning av tuber under namnet Nordiska Tubfabriken. Fabrikslokalerna låg i hörnet av Kungsgatan och Hamngatan.
I kvarteret hade brännvinsgrossisten A. F. Hagström (död 1909) bedrivit sin verksamhet och tubfabriken flyttade nu in i det tidigare brännvinslagret. Lokaliseringen kan nog härledas till att Hagström och Andersson var svågrar, gifta med var sin syster.
En avgörande betydelse för företagets framgång var när man 1936 övergick till att tillverka tuberna i aluminium som det första företaget i Sverige. Man lyckades behålla sin ledande ställning och hade som mest en produktion av 30 miljoner tuber per år.
Från starten leddes företaget av Sten Orrvik fram till sin död 1930. Han efterträddes då av sin bror Berthold Orrvik som i sin tur lämnade över ledningen av företaget till sina söner Åke och Rune.
Ett exempel på produktutveckling ger följande händelse. Genom ett misstag kom ett antal tuber att sakna ett hål för att kunna få ut innehållet. När det felaktiga partiet skulle förstöras fick chefen för Kungsörs Träindustri (senare Kungsörs Plast), Tord Andersson, sin lysande idé.
Han lät förse förslutningshatten med en stjärnformad spets som användaren själv kunde göra ett hål för öppningen med. Alla är nog bekanta med den lilla finessen.
Företaget försåldes 1966 till Åkerlund och Rausing
Nedan visas startbilden utan beskärning. Klicka för större bilder.