Malma socken i en ny bok
”Malma, som ett Ararats berg”
”Malma, som ett Ararats berg”
I ”Malma, som ett Ararats berg” skildrar Bengt-Ove Andersson och Inger Holmgren med värme och detaljrikedom livet kring Malma kyrka i Västmanland – en plats rik på historia, människor och minnen.
Malma ligger på en mäktig rullstensås norr om Köping, en plats som bär spår från både järnålder, kristendomens ankomst och det moderna Sveriges utveckling.
Boken är både en historisk dokumentation och en personlig berättelse om en plats som genom sekler varit både isolerad och central. Med flygfoton, personliga minnen och arkeologiska fynd skapas en levande bild av bygden, dess människor och inte minst Malma kyrka, som troligen har anor ända från 1200-talet.
– Vi satte fart, på lediga stunder, i slutet av sommaren och den var i princip färdig för tryckning i november, säger Bengt-Ove.
Författarna har starka band till platsen. Bengt-Ove är uppvuxen i Malmas gamla prästgård och Inger i lärarbostaden intill kyrkskolan. Tillsammans har de samlat berättelser, arkivmaterial och egna erfarenheter som väver samman Malmas forntid, kristna historia, sockensamhälle och skoltid till en levande väv.
Hur har ni fått fram allt material till boken?
– Förutom berättelser vi själva fått höra, har vi också tagit hjälp av en rad olika källor för att sätta in Malmas historia i ett större sammanhang. Bland annat har vi hämtat inspiration och fakta från Malmaboken av L.L. Lorichs (1940), Olof Graus historik över Västmanland från 1700-talet och Västerås Stifts Herdaminne, säger Bengt-Ove.
– Vi har också haft stor nytta av kyrkoherde Inge Svenssons arbete om målningarna i Malma kyrka, samt skrifter av folkskolläraren K.J. Österberg, historikern Oskar Björnänger och folkminnessamlaren Richard Dybeck. Dessutom har vi tagit del av Tidens Resenärer, ett verk utgivet av Riksantikvarieämbetet och redigerat av Leif Karlenby.
Boken berättar om livet på Malmaåsen, där tusentals människor levde redan under järnåldern.
Genom kyrkliga arkiv får vi möta färgstarka präster från flera sekel och läsa om hur Malma utvecklats från missionsområde till annexförsamling i Köpings pastorat.
Skolväsendet och sockensamhällets roll i folkets vardag, inklusive kyrkliga och sociala plikter, får också stort utrymme.
En central del är Malma kyrka, vars konstnärliga takmålningar från 1904 av Edvard Bergh räddades från att övermålas tack vare antikvariska myndigheter. Dessa målningar, liksom berättelserna om kyrkans liv och prästerskap, vittnar om platsens djupa religiösa och kulturella betydelse.
Boken finns att köpa i Brukskyrkan i Kolsva och i Malma kyrka. Den är tryckt i bara 100 exemplar och kostar 180 kronor. Boken finns även tillgänglig på Köpings och Kolsvas bibliotek.