Informativt möte om framtidsfullmakt
Tisdagen den 24 september samlades dryga 40-talet Aktiva Seniorer i Sparbanken Västra Mälardalens konferenslokal.
Tisdagen den 24 september samlades dryga 40-talet Aktiva Seniorer i Sparbanken Västra Mälardalens konferenslokal.
Denny Hedenström hälsade välkommen och bjöd oss att fika. Medan vi väntade på vår föredragshållare, Ann-Charlott Rindstig, besvarade vi, efter bästa förmåga, några kluriga frågor som vår ordförande, Sivert Jansson, satt ihop.
Ann-Charlott, som är jurist med specialkunskaper inom det som rör familjelivet, hade mängder av nyttig och viktig information att delge oss.
Främst handlade informationen om framtidsfullmakt och allt man behöver ta i beaktande när man upprättar ett sådant viktigt dokument. 2017 antogs en lag om framtidsfullmakt vilken var tänkt att, i många fall, ersätta god man. En framtidsfullmakt träder i kraft i den händelse fullmaktsgivaren varaktigt förlorar förmågan att ta beslut och ha hand om de angelägenheter fullmakten avser. Det är viktigt att ta reda på vilka uppgifter som måste stå med i en framtidsfullmakt.
Till skillnad från bankfullmakt, som bara gäller de vanligaste bankärendena, kan framtidsfullmakten gälla både ekonomiska och personliga angelägenheter. Dock ej medicinska ärenden. Som fullmaktsgivare behöver man noga tänka igenom vad fullmakten skall omfatta. Det är viktigt att det tydligt framgår att det är en framtidsfullmakt, vem/vilka som är fullmaktshavare och att den är bevittnad.
Ge fullmakten till någon du har förtroende för, gärna två personer. Eftersom familje- och livssituationer kan förändras kanske även fullmakten behöver ändras. Betrakta den som något av en ”färskvara”. En framtidsfullmakt registreras inte någonstans. Det är upp till berörda parter att förvara dokumentet på lämplig plats.
Det finns inget krav på att anlita jurist vid upprättandet av en framtidsfullmakt men då det är många aspekter att ta hänsyn till kan det kanske ändå vara en god idé att ta hjälp. Ann-Charlott menar att alla, gammal som ung, bör skriva en framtidsfullmakt och även testamente. Detta för att underlätta för alla parter om något händer som gör att du själv inte kan fatta nödvändiga beslut. Ann-Charlott svarade också på de frågor vi hade.
Tack Ann-Charlott för en mycket intressant och givande föreläsning och tack Sparbanken för gott fika.
Information om olika fullmakter finns att hämta på nätet, till exempel www.swedishbankers.se.
Text och bild: Lena Hedberg
Det här är en insänd artikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna.
Vill du skriva till vår insändarsida? Skicka din text till insant@magazin24.se. Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.