Munktorp
09:01 | 25 september 2022

The Viking Way

Ute på landet i Munktorp finns det nått så exotiskt som en vikinghantverkare, som både tillverkar och säljer olika hantverkstillverkade vikingföremål.

Sebastian Holmkvist. Foto: privat

Sen två år tillbaka så satsar Sebastian Holmkvist fullt ut på sin passion. Sebastian är Hallstahammarsbon som sa upp sig från sin anställning på Bulten och valde att följa sin dröm.

På sin morfars gamla gård bor Sebastian tillsammans med sin fru Tova och de fyra barnen Loke, Embla, Vidar och Tyra. Här finns också höns och får som kompletterar bilden av en riktig landsortsfamilj.

– Jag har alltid varit fascinerad av historia och speciellt vikingar och deras kultur, säger Sebastian.

Han fortsätter:

– Jag började göra olika jobb i trä som en typ av terapi. Jag har alltid känt mig nära till skogen och till mina egna rötter så det känns väldigt naturligt att jobba med historiskt hantverk.  Sen när pandemin kom så fick jag mycket tid över och då tog det fart på riktigt. Jag inreder min egen verkstad här på gården och började tillverka olika saker.

Hur kom du på idén att börja sälja, att göra det till dit levebröd ?

– Det var Tova, min fru som först kom upp med tanken om att lägga upp mina saker på Instagram. Jag trodde ingen skulle vara intresserad men kontot växte snabbt och det var starten på allt. Nu har vi en egen webbshop och snart också en liten butik här ute på landet, säger Sebastian.

Sebastian och Tova säljer mest till utlandet som det ser ut nu och det är väldigt roligt, menar de.

– Vi hoppas kunna öka försäljningen, både här på gården men också på marknader med mera. Det känns som att det finns ett väldigt sug efter riktigt hantverk. Det är verkligen ett litet familjeföretag nu, hela familjen hjälper till och kommer med idéer.

Hur går det till när du ska börja med nått nytt, starta processen med att tillverka en ljushållare till exempel ?

– Det börjar oftast med att jag går ut i vår egen skog här på gården och noggrant plockar just den träbiten jag vill ha till just det föremålet jag ska tillverka för tillfället. Oftast ”pratar” jag med gudarna medans jag letar efter den rätta grenen, eller träbiten som behövs för dagen. Sen när jag jobbar med föremålet så är gudarna alltid närvarande och jag gör mitt bästa för att inte göra dom besvikna.

– Som du förstår så tror jag på dom gamla gudarna och jag försöker konstant lära mig mer om dom, säger Sebastian.

När vi lämnar Sebastian och hans familj för denna gång så ger de sig iväg upp i skogen för att hitta dagens ”råvara”.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24