Debatt
14:48 | 22 november 2020

S: Vi är inte nöjda förrän alla känner sig trygga

Debattartikel signerad Åsa Eriksson, Pia Nilsson och Olle Thorell (S).

Tre riksdagsledamöter från Västmanland: Åsa Eriksson, Pia Nilsson och Olle Thorell. Foto: Pressbild

Det finns ibland en bild av oss socialdemokrater som alltför snälla i synen på lag och ordning. Den bilden är falsk. Vi anser naturligtvis att den som begår brott ska straffas. Det finns dock ingen motsättning mellan att vara tuff mot brottsligheten och samtidigt vilja satsa offensivt på det förebyggande arbetet som förhindrar att brottslighet uppstår. För att knäcka gängen behöver vi göra både och.

Att få bukt med den grova kriminaliteten i Västmanland och i övriga Sverige är en av våra viktigaste frågor. För att lyckas med det behövs ett helhetsgrepp, varav fler poliser och hårdare straff är en viktig del. Vi genomför nu den största utbyggnaden av polisen i modern tid samt skärper ett 50-tal olika straff.

För att återuppbygga långsiktig trygghet måste vi lägga minst lika mycket kraft, energi och resurser på att se till att unga inte hamnar snett till att börja med. För det spelar ingen roll hur många kriminella vi burar in och hur länge, om det ständigt står nya unga på kö för att ta över.

En stark välfärd är helt avgörande för att vända utvecklingen. Därför föreslår vi socialdemokrater nu följande:

• En sjujäkla satsning på välfärden – vilket betyder 930 Mkr mer till skola, vård och omsorg i Västmanland under nästa år.

• En rejäl extrasatsning på skolor i socioekonomiskt utsatta områden ger 173 Mkr möjligt stöd till skolorna i vårt län.

• En starkare socialtjänst som kan gå in tidigare med tvingande åtgärder – så att familjers eventuella nej till insatser inte hindrar.

• Fler placeringar av unga som hamnat snett

• Socialtjänst och sociala insatsgrupper under helger och kvällar i utsatta områden

Att ensidigt ropa om hårdare tag mot kriminella kan verka handlingskraftigt och bestämt, men löser det några problem? Nej. Partier som utlovar snabba lösningar på komplexa problem är inte värda att lyssna till.

Vi socialdemokrater kommer fortsätta att mobilisera samhällets samlade krafter – skola, socialtjänst, polis, rättsväsende och kriminalvård – för att bekämpa brottsligheten. Det kommer inte att gå över en natt, men med ihärdighet och uthållighet kommer vi att lyckas.

Åsa Eriksson

Olle Thorell

Pia Nilsson

Riksdagsledamöter för Socialdemokraterna i Västmanland


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till redaktion@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-