Krönika
12:00 | 13 mars 2021

Det sjuka året som gått

Susanne Linde skriver om skrämselpropaganda och sunt förnuft.

Nu är det ett år sedan corona började finnas på var mans läppar! Jag minns precis när allt drog igång.

Söndagen den 8 mars 2020 firade vi dotterns födelsedag på ett stort hotell i Stockholm. Stor vegansk buffé, massor av folk, puss och kram och ingen pratade corona. Det fanns inte!

Veckan därpå exploderade det!

Jag får Dagens Nyheter på söndagar och dagen vi firade dottern fanns minimalt om covid-19 i tidningen.

Söndagen därpå, 15 mars, handlade allt om corona! Förstasidan och stora delar av tidningen pratade bara corona och pandemi.

Alla tidningar, all media började nu fullkomligen spruta ut symptom och dödsfall. För den som såg alla nyhetsprogram på TV upprepades dödstalen om och om igen så att antalet döda liksom mångdubblades för den tittande.

Jag bestämde mig ganska omgående att detta var ingenting jag ville utsätta mig för! Jag talar nu om massmedias sätt att göra business av sjukdom och sjukdomsskräck.

Nyheterna som gick ut var absurda och syftet för media var antagligen att sälja så mycket som möjligt på människors rädsla.

Ja, folk blev så galna av rädsla att allt toalettpapper försvann från butikerna! Plötsligt var toapapper viktigast i världen – hur sjukt är inte det!

Sedan mars månad förra året ser jag inga nyheter på TV eller i appar vad gäller skrämsel om covid-19. Jag vägrar! Jag insåg att lilla jag, i lilla Arboga, i landet Sverige skulle få den information jag behövde ändå – om och när jag behövde den.

Så blev det också. Jag stängde av all massmedial hysteri, vägrade diskutera covid-19 och dödsfall på sociala medier – och levde mitt liv ungefär som vanligt. Med undantaget – jag höll avstånd och jag använde mitt sunda förnuft.

Den information jag behövde sökte jag upp själv och en del fick jag via barn och vänner.

Jag förhöll mig cool och jag blev inte sjuk. Jag har faktiskt sällan varit så frisk som under det gångna året.

Och en bit in på våren förra året slog det mig plötsligt: nu var alla andra på ungefär samma nivå som jag varit länge som utbränd sjukpensionär – hemarbete, inget jobb att gå till, borta från närmare umgänge och sen tvinga sig till att vara tillfreds med situationen man hamnat i.

Plötsligt var alla andra lika förvirrade och ensamma, inlåsta hemma – som jag var i början, för flera år sen. Men – jag hade fördelen nu att jag ”kunde detta” medan de andra var ”nybörjare”. Det var faktiskt en behaglig känsla för mig.

Förutom medias skräckförmedling kom året att handla om gnäll. Gnäll över att ”ingenting görs” eller att ”alla gör fel”. Att grannen går och handlar fast han inte borde göra det, att en annan granne tar tåget till storstan – ”hur dum får man bli?”

Sen skulle det gnällas över munskyddets vara eller icke vara. Själv inser jag inte helt munskyddets förträfflighet. Håll avstånd – det räcker. Men jag följer rekommendationerna av solidaritet.

Gnällas ska det också göras över politiker i allmänhet och Stefan Löfven i synnerhet. Stackars karl! Säger han att läget är lugnt blir folk arga! Säger han att läget inte är lugnt blir folk arga. Säger han ingenting – blir folk arga. Ilskan är konstant!

Statsepidemiolog Anders Tegnell blev superhjälte och folk bär t-shirt och tröjor med hans tryck på. Men även han hamnade i onåd hos några eftersom han inte kunde trolla bort pandemin – något dessa personer verkar ha förväntat sig.

Nu är det vaccinering som ska ältas. För och emot. Självklart ska vi vaccinera oss för att hejda denna pandemi!

Söker man på nätet på året 2020 kommer det upp saker som ”värsta året någonsin”, ”riktigt skitår” ooch så vidare.

För mig blev det ett bra år. Jag vägrade lyssna på galen skrämselpropaganda, följde mitt sunda förnuft och tog ansvar genom att följa de rekommendationer som kom. Varken mer eller mindre.

Förnuftet, det sunda bondförståndet, räcker långt.

 


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-