Krönika
06:06 | 28 februari 2021

Tala för din bygd

Jan Kallberg skriver om lokalpatriotisk marknadsföring.

Framgångsrika bygder som attraherar talanger, företag, resurser och intresse delar en sak. Och det är inte framgång utan att väldigt många är engagerade i att se till att det blir bättre och förutsättningarna för att det skall bli bättre poleras det på i alla hörn.

Framgång är en lagsport, det är ingen åskådarsport eller individuell kampsport. Framgång förvärvas tillsammans. Det är samma kakrecept vare sig det är Dubai, Silicon Valley eller framtidens Arboga.

Orter som blivit framgångsrika har gemensamt arbetat, företag, enskilda, organisationer och offentlig förvaltning, för att nå den framgången. Det är ingen tillfällighet.

Det första man måste komma över är att man är sämre, har sämre förutsättningar, att det är uppförsbacke och att inget fungerar. Då har man redan förlorat i starten. Vi vet vad vår bygd har att erbjuda och vi kan berätta.

Jag känner inte personerna bakom Systemair i Skinnskatteberg, men från starten i början av 1970-talet till idag har företaget varit Skinnskatteberg troget och trott på Skinnskatteberg. De hade lika gärna kunnat flyttat företaget på 1970-talet, 1980-talet, 1990-talet, 2000-talet och 2010-talet till centrala Mälardalen, Tyskland eller i närtid EU-låglöneländer som Polen och Tjeckien.

Men de är kvar i Skinnskatteberg.

Det är ingen naturlag som gör att Systemair ligger i Skinnskatteberg, det är ett beslut, det är en övertygelse att Skinnskatteberg har en framtid. Skinnskatteberg i slutet på 1970-talet hade krisstämpel med ASSI boardfabrik som gick en allt mer dyster framtid till mötes.

Det hela hade lika gärna kunnat slutat med att Skinnskatteberg försvunnit som kommun och blivit en bortglömd ända av Fagersta Kommun. Idag är Systemair Skinnskattebergs största arbetsgivare och kommunen finns kvar.

Att Skinnskatteberg överlevt som kommun är summan av vad alla gjort för att kommunen, och dess gemenskap, skall överleva och dess identitet med den. Vi tar saker för givet men Skinnskattebergs överlevnad som kommun är produkten av ortsbornas tilltro och vilja att den skulle överleva.

Därför är vi alla ambassadörer för västra Västmanland, fast det är egentligen centrala Västmanland eftersom Hällefors, Linde och Nora lider under örebroarnas orättfärdiga ockupation och vanstyre, och vår berättelse och gemensamma tilltro kommer att avgöra framtidens livsmiljö.

Inga kommunala näringslivshandläggare kan ersätta dig när du lutar dig fram till personen bredvid dig, mellan drink åtta och nio, på finlandsbåten och säger:

– Du har aldrig funderat på att flytta till Fellingsbro? En ort utan förnedringsrån och gott om p-platser!

Jag kan garantera dig att du kommer att bli förvånad hur intresserade andra kan vara av just Fellingsbro eller vilken plats du nu väljer. Det är bara att inse att den vardagsbrottslighet som människor tvingas leva med i Stockholms förorter, Göteborg och i många andra städer inte finns på Stationsvägen i Kolsva.

Våra bygder är säkrare, vänligare och, trots att EU förstört lönsamheten för hembränning, roligare.

Covid-19 har lärt en generation professionella människor jobba på distans. Vi lever i ett samhälle i förändring. Det kommer att förändras.

Du, jag och alla vi känner har en roll som förespråkare, berättare och förbättrare.

Livet är bättre här!

 


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-