Krönika
18:00 | 12 mars 2021

Tänk om…

Harry Holm skriver om vaccin, munskydd och norska vitaminbjörnar.

”Det är en märklig tid vi lever i, man åker jojo mellan skratt och gråt”, sjöng Gösta Linderholm 1978. Nu år 2021, mitt i pandemins mörker, dansar helavärlden till gospelsången Jerusalema, med dess behövliga text om ljus och tro.

Mest pratar vi om viruset, även om det finns andra funderingar. Som: Tänk om Sverige inte haft så bråttom att lägga ner kärnkraftverk. Idag varnas för elbrist även i våra trakter, som till exempel hinder för fler laddstationer – nu när till och med Volvo tänker gå över till enbart elbilar.

En annan fundering; Tänk om centraliseringen av räddningstjänsten ökar otryggheten genom längre utryckningstider till Arboga.

Och tänk om vi sluppit den stora centralisering som kallas EU. Därifrån förband sig Sverige handla allt vaccin, men hade sista februari bara fått en tredjedel av det utlovade. England lyckades bättre än EU-länderna och räddade liv.

I EU-landet Sverige har ca 7 % vaccinerats. Israel, som inte hör till EU, har sprutat 50 % av befolkningen och började i söndags också vaccinera på Västbanken.

Så är jag alltså åter till ämnet pandemi.

I Västmanlands län avled 36 % fler än vanligt år 2020. ”Vi har hela tiden valt rätt strategi”, sa Löfven i Ekots lördagsintervju den 6 februari i år.

Men tänk om Tegnell hade räddat många människor genom att säga: ”Använd gärna munskydd”. Men det ville han inte, och blev därför överkörd av bland annat Västmanland, som 26 februari införde starkare restriktioner.

”Ta på munskydd innan du går in i en butik”, råder mig ”vårt läns Tegnell”, Jan Smedjegård. ”Smittan kan ta sig in i kroppen både via inandning och genom att man rör med orena händer”, skriver FHM. Munskydd är ett viktigt försvar mot nya mutationer, enligt Mark J Mulligan, en av världens främsta vaccin-experter.

Coronan är så farlig att alla försiktighetsåtgärder bör användas, varav munskydd är en. Minst lika viktigt är det jag nämnde i förra krönikan: Rejäla doser D-vitamin. Och det är inget nytt:

År 1928 fick Adolf Windau Nobelpriset i kemi. Han hade upptäckt att D-vitamin var ett hormon som tillverkas av kroppen med hjälp av UV-solbestrålning och som då bland annat blev ett botemedel mot engelska sjukan.

Den 5 mars i år hade Norge 632 döda i covid-19. Sverige – med bara dubbelt så stor befolkning – summerade samma dag mer än tjugo gånger fler, nämligen 13.003 avlidna.

I Norge äter både barn och vuxna något som heter Möllers tran, en D-vitaminberikad fisk-olja. Barn får det i festliga förpackningar, Gulefiskar och Vitaminbjörnar.

I norska äldrevården ges, vad jag hört, extra D-vitamin till boende som har för litet av ämnet i blodet.

Tänk om det är därför Norge har så låg dödlighet i covid-19? Tänk om vikunde ha räddat tusentals svenskar med samma recept?

I Läkartidningen kunde man i januari i år läsa: ”Det är inte försvarbart att invänta resultat av pågående studier som kan komma att visa att ett stort antal dödsfall och långvarigt vårdkrävande sjukdomsförlopp hade kunnat undvikas genom rekommendationer om D-vitamintillskott.” Och så rekommenderas en dygnsdos på i alla fall upp till 2.000 IE (50 mikrogram D-vitamin).

Livsmedelsverket rekommenderar för Sveriges äldreboenden bara 400 IE (10 mikrogram) upp till 75 år, äldre 800 IE (20 mikrogram). Tänk om det kom en svensk rekommendation till alla äldre, ja till alla invånare, att ta D-vitamintillskott. I väntan på sommaren.

För: Tänk om det inte mest var handtvätten utan D-vitaminerna från solen som gjorde att covid-19-kurvan sommaren 2020 var så låg och platt och lång.

När vaccinet kommer och det blir min tur, då tackar jag och tar emot. För hellre riskerar jag biverkningar av att ha vaccinerat mig, än att jag riskerar liv (mitt eller en medmänniskas).

Tänk om jag avstår vaccinering, blir smittförare och smittar någon anhörig,släkting eller vän som inte bara blir svårt sjuk utan också avlider. Hur jobbigt blir det för mig att leva med, jämfört med att få ett par sprutor i armen?

Den fullt friske, som funderar på att tacka nej till vaccinet, vill jag vänligen råda:

Tänk om!

 


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-