Kultur & nöje
07:00 | 29 mars 2020

Allt är inte inställt – hopp och kreativitet lever vidare

När man läser om alla inställda evenemang är det lätt att få uppfattningen att ALLT är inställt. Men så är inte fallet. Det finns hopp om framtiden. Här är några exempel på det.

Vid Kultur- & musikfestivalen på Hjärtegården utanför Valskog 2019 uppträdde bland andra Världsorkestern, med musikanter från alla världens hörn. I år väntar andra artister den 22-23 maj. (Foto: Ewa Nilsson)

Det finns fortfarande exempel på företag och föreningar som fortsätter planera för att tidigare inplanerade evenemang från slutet av april och framåt ska bli av.
Förhoppningen finns ännu att risken för coronasmittan ska avta under april och att det därmed ska bli möjligt att genomföra evenemangen när den planerade dagen kommer.

Här följer några sådana exempel i regionen – självklart med reservation för ifall nuvarande restriktioner från myndigheter kvarstår, eller förstärks efter hand.

Westerqwarn

På Westerqwarn ser man fram emot maj månad då man hoppas kunna påbörja vår- och sommarsäsongen på sedvanligt sätt.
– Om vi måste flytta fram evenemang utifrån myndigheternas rekommendationer kommer vi att meddela det en vecka innan, lovar krögaren Joakim Graning.
• 11 maj beräknas fordonsträffarna på måndagskväll starta.
• 14 maj och varannan torsdag fram till 20 augusti: Grillkvällar.
• 21 maj startar räkfrossa varannan torsdag fram till 27 augusti.

– Vi planerar även en champagneprovning den 24 april (med max 25 gäster) samt lite extra till mors dag och förstås midsommardagen, berättar Joakim Graning. Champagneprovningen blev f ö slutsåld så snabbt att Joakim Graning och hans personal nu ser över möjligheten att erbjuda fler sådana kvällar.

I augusti planeras uppträdanden på lördagskvällarna och flera programinslag är redan inbokade.
– Eventuellt kommer vi även att erbjuda uppträdanden under juli i år, avslöjar Joakim Graning. Det brukar vi inte ha eftersom så många normalt är bortresta då, men i nuläget verkar det som om väldigt många planerar att fira ”hemester” i stället för att åka bort. Då vill vi givetvis erbjuda något kul att göra här på hemmaplan.

Strömsholms kanals 225-årsjubileum

2-5 juli planeras Sommar på Strömsholm med en rad aktiviteter, som en del av Strömsholms kanals 225-årsjubileum.
Arrangemanget är ett samarbete mellan företagarna i Destination Strömsholm.

Konst- & Kulturrundan Kolbäcksådalen är inte inställd, utan flyttas från påskhelgen till helgen 30 oktober – 1 november.

Hjärterum Kultur- & musikfestival:

För tredje året i rad planerar den ideella föreningen Egenkraft en kultur- och musikfestival i Hjärtegården, Örberga (utanför Valskog). I år den 22-23 maj.
Bokade musikband: Halva Mänskligheten, Spindelhäxan och de flygande marorna, Januariflod, Allen Gardner, Det är Kärlek, Marcus Albinsson med band samt Jim J River med the Band of Brothers.
– Det kan säkert bli fler också, hoppas arrangören Gunneli Fallmark.
Dessutom dans- och teatergrupper, prova på-upplevelser, konstutställningar m m.

– Planeringen kvarstår för att det ska bli av, säger Gunneli Fallmark. Men naturligtvis hänger det på om reglerna för sammankomster i samband med coronasmittan hävs i god tid innan festivalen ska genomföras.

Föreningen Egenkraft fortsätter också planera för kursverksamhet på Hjärtegården framåt sommaren, till exempel en psykodramakurs i juni.

Café Centrum

På Café Centrum i Arboga återstår några återkommande aktiviteter som går att fortsätta trots restriktionerna eftersom caféet har stora ytor och flera rum.
Upp till 50 gäster kan man ta emot beräknat utifrån två gäster per fyrapersonsbord, så caféet håller öppet med ordinarie utbud även förutom de inbokade aktiviteterna.

• Måndagar kl 9-13: Coffice – ett rum längst in i Café Centrum där egenföretagare kan jobba och får arbetskamrater att fika tillsammans med.
• Måndagar kl 17-–19.30: Pysselkväll – ta med eget handarbete/pyssel och pyssla tillsammans.
• Onsdagar 10.15–11 (t o m vecka 15): Yoga.
• Onsdagar 18–20 – en kväll för ”Hjältarna inom vård och omsorg” då vårdpersonal kan träffas utanför jobbet och ”Busängel4U” bjuder på något gott till kaffet (se separat reportage under söndagen).

Caféer på nätet med Studieförbundet Vuxenskolan

Studieförbundet Vuxenskolan Västmanland arrangerar vardagar kl 13.30 ett entimmas livecafé via sin facebooksida, under rubriken ”SV kommer till dig”,
Intervjuer, föreläsningar, musikunderhållning (även allsång!), kort kurs eller annat trevligt sänds live.
Bara att servera sig själv fika framför datorn eller tv:n och slå sig ner och ta del av kulturutbudet.

Livestreamad konsert med Charta 77

Punkbandet Charta 77 sänder live från Ögir ikväll, lördag.
Säkert kommer sådana initiativ att öka framöver om restriktionerna kvarstår. (Se separat reportage på Magazin24.)

Promenader är hälsa – hälsa våren!

… och kom ihåg: VÅREN är inte inställd.  
Gå ut i naturen och njut av vårblommor, vårvindar och frisk luft. Att ”vara i karantän” betyder inte att vi inte får gå ut. Så länge vi känner oss friska höjer vi kroppens immunförsvar genom att vara ute i friska luften och röra på oss.
Håll en meters avstånd till andra människor även utomhus så är smittorisken nästan obefintlig.

Joakim Graning planerar för fullt inför sommarens evenemang på Westerqwarn – som kanske t o m kan komma att bli utökade. ”Fler än vanligt kommer troligen att ha hemester i år, och då vill vi gärna erbjuda något kul på scenen även under juli månad”, säger Joakim. (Arkivfoto: Björn Blomgren)

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-