Kommunpolitiker!
Låt er inte luras av vindkraftsindustrin.
Låt er inte luras av vindkraftsindustrin.
I en debattartikel skickad till lokalpressen argumenterar Nätverket Vindkraftens klimatnytta för vikten av att underlätta utbyggnaden av vindkraft. Opinionsbildaren Anders Wijkman är ordförande för nätverket, som består av branschorganisationen Svensk Vindenergis medlemsföretag och samordnas av PR-byrån Westander. Enligt nätverkets webbplats är målet att göra vindkraft till en tydlig och prioriterad klimatfråga för att främja fortsatt utbyggnad.
Nätverkets mål är dock strikt kommersiella, och förespråkarna bor ofta långt från de områden de avser att exploatera. Därmed undgår de själva de negativa konsekvenser som deras projekt påtvingar lokalsamhällena på landsbygden.
Allt fler inser att Sverige behöver stabil och pålitlig baskraft, snarare än väderberoende elproduktion som dessutom kräver dyra backupsystem. Trots att vår elproduktion redan är nästan fossilfri används klimatargumentet för att motivera fortsatt utbyggnad. När vinden inte blåser tvingas vi importera fossilproducerad el från Polen eller starta det oljeeldade Karlshamnsverket. Vindkraft är därför inte lösningen – det är en del av problemet.
Eftersom el måste produceras i samma ögonblick som den förbrukas, och vindkraft endast fungerar när det blåser, blir elsystemet ständigt beroende av andra kraftkällor som kan garantera stabil effekt. Detta innebär att vindkraftens begränsningar kräver kostsamma backupsystem för att förhindra att elsystemet kollapsar.
FN har satt upp klimatmål, men lär av Tyskland och Danmark där övergången till väderberoende energi har lett till instabilitet och höga kostnader. Att främja ett energislag som orsakar mer skada än nytta är ett slöseri med resurser och skattemedel.
Att vindindustrin nu förespråkar ekonomiska incitament till kommuner som accepterar vindkraft är en varningssignal. Många vindbolag är dessutom ekonomiskt insolventa, och det är oklart vem som ska stå för kostnaderna för framtida nedmontering och avfallshantering. Konkursbon kommer sannolikt inte att täcka dessa kostnader, vilket riskerar att lämna skattebetalarna med notan.
Runt om i Sverige rapporterar människor om skador på livsmiljöer och sjunkande fastighetsvärden i närheten av vindkraftsetableringar. Fler kommuner nyttjar nu sin rätt att säga nej till vindkraftsprojekt, ett resultat av att folkvalda kommunpolitiker har lyssnat på invånarna och satt sig in i frågorna. Detta är ett tydligt tecken på att demokratin fungerar, trots vindkraftsindustrins resursstarka lobbyverksamhet med kampanjer och massutskick av debattartiklar.
Låt er inte luras av vindkraftsindustrins marknadsföring! Det handlar om Sverige som rättsstat, vår välfärd och vår framtid.
Ingen vindkraft på Stormossen, Sandviken
Nej till vindkraft på Ripfjället, Dalarna
Nej till vindkraft i Smedjebacken, Dalarna
Nej Till vindkraft på Hökensås i Tidaholm
Motvind Öland
Ingen vindkraft i Bullmark
Stoppa vindkraftsindustrin i Alvesta kommun
Nej till vindkraft i Borgvik, Värmland
Ordf. Torbjörn Sjödin, Riksföreningen Motvind Sverige
Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.
Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.
Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.